Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 272 191 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Kalendarz

« listopad »
pn wt śr cz pt sb nd
  0102030405
06070809101112
13141516171819
20212223242526
27282930   

O moim bloogu

"Smaczne opowieści" to blog o codziennym gotowaniu - moim gotowaniu. Kuchnia to dla mnie miejsce wyjątkowe, uwielbiam eksperymenty kulinarne. Gotuje codziennie dla siebie i partnera, często potrawy...

więcej...

"Smaczne opowieści" to blog o codziennym gotowaniu - moim gotowaniu. Kuchnia to dla mnie miejsce wyjątkowe, uwielbiam eksperymenty kulinarne. Gotuje codziennie dla siebie i partnera, często potrawy szybkie i łatwe. Czasami jednak przychodzą takie chwile, że z prostych rzeczy wyczarowuje pyszne, wyjątkowe dania. Gdy mam wenę twórczą - wychodzą rzeczy najwspanialsze dla podniebienia. Gdy jestem w sklepie i kupuje produkty to już wyobrażam sobie co pysznego i wyjątkowego można z tego przygotować. _Gotowanie wychodzi mi super ;-) , jednak nad zdjęciami będę musiała trochę popracować, więc proszę o cierpliwość ;-)

schowaj...

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Statystyki

Odwiedziny: 514262

Lubię to

Więcej w serwisach WP

RTV-AGD

Pytamy.pl

<
Durszlak.pl

Kotlety schabowe z sosem z boczniaków.

niedziela, 02 grudnia 2012 9:03

 

 

Boczniaki są bardzo uniwersalnymi grzybami - można z nich przygotować różnorodne dania:

* boczniaki w panierce "ala schabowe"

* flaczki z boczniaków

* boczniaki w śmietanie

* zapiekane z makaronem

* wykorzystywane jako dodatek do zapiekanek i pizzy

W "dawnych czasach" mając nieograniczony dostęp do tych grzybów bardzo często gościły one na domowym stole.

 

 

Składniki

1) 4 kotlety schabowe o grubości 0,5 cm

2) 1 szklanka lekko przyprawionej mąki

3) 1 1/2 łyżki masła

4) 1 1/2 szklanki świeżych boczniaków, oczyszczonych i przekrojonych na mniejsze kawałki

5) 3 posiekane dymki

6) 1 łyżka posiekanej świeżej natki pietruszki

7) 1/2 szklanki ciepłego wywaru mięsno -warzywnego (może być z kostki rosołowej)

8) sok z 1/2 cytryny

9) sól i pieprz

Sposób przygotowania

Obtoczyć kotlety w mace i strząsnąć jej nadmiar. Rozgrzać masło na patelni na umiarkowanie dużym ogniu. włożyć mięso i obsmażać przez 3 minuty. Przewrócić kotlety, przyprawić i obsmażyć przez 2 minuty lub w zależności od wielkości porcji. Wyjąć mięso i włożyć do piekarnika, aby pozostało gorące.

Do rondla włożyć boczniaki, dymkę i natki pietruszki. Smażyć na dużym ogniu przez około 5 minut. Wlać wywar i zagotować. Pokropić sokiem z cytryny, doprawić i zaraz podawać z mięsem.

Podawać z opieczonymi plastrami pomidora.

 

*przepis pochodzi z książki Pol Martin "Sztuka gotowania na codzień"

 

 


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (1) | dodaj komentarz

Zdjęcia w galeriach.


sobota, 18 listopada 2017

Przepisy od A do Z

Dieta paleo

Dodatki

Kuchnia Tajska

Makaron

Małe co nieco

Ryba

Sałatki i surówki

Urlopowe

Zupy