Bloog Wirtualna Polska
Są 1 272 143 bloogi | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Kalendarz

« listopad »
pn wt śr cz pt sb nd
  0102030405
06070809101112
13141516171819
20212223242526
27282930   

O moim bloogu

"Smaczne opowieści" to blog o codziennym gotowaniu - moim gotowaniu. Kuchnia to dla mnie miejsce wyjątkowe, uwielbiam eksperymenty kulinarne. Gotuje codziennie dla siebie i partnera, często potrawy...

więcej...

"Smaczne opowieści" to blog o codziennym gotowaniu - moim gotowaniu. Kuchnia to dla mnie miejsce wyjątkowe, uwielbiam eksperymenty kulinarne. Gotuje codziennie dla siebie i partnera, często potrawy szybkie i łatwe. Czasami jednak przychodzą takie chwile, że z prostych rzeczy wyczarowuje pyszne, wyjątkowe dania. Gdy mam wenę twórczą - wychodzą rzeczy najwspanialsze dla podniebienia. Gdy jestem w sklepie i kupuje produkty to już wyobrażam sobie co pysznego i wyjątkowego można z tego przygotować. _Gotowanie wychodzi mi super ;-) , jednak nad zdjęciami będę musiała trochę popracować, więc proszę o cierpliwość ;-)

schowaj...

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Statystyki

Odwiedziny: 514181

Lubię to

Więcej w serwisach WP

RTV-AGD

Pytamy.pl

<
Durszlak.pl

Czas na śledzia

niedziela, 19 lutego 2012 17:30

Trzy różne przepisy na śledzia.

Każdy smakuje inaczej choć moim faworytem jest śledź z curry.

 


 

Śledź w czosnku

 

Składniki:

1)      2 –3  płaty śledzia solonego

2)      1 ½ dl gęstej śmietany

3)      1 ½ dl majonezu

4)      10 ząbków czosnku

5)      2 łyżeczki szczypiorku

Sposób wykonania:

Czosnek sparzyć i obrać. Podsmażyć na łyżce masła około 15 minut na małym ogniu, uważać aby się nie przypalił. Poszatkować. Śledzia pokroić w małe kawałki.

W salaterce wymieszać śledzia, czosnek, szczypiorek, majonez i śmietanę.

Odstawić na jakiś czas.

 

Śmietankowy śledź

 

Składniki:

1)      2 – 3 płaty śledzia solonego

2)      1 ½ dl gęstej śmietany

3)      1 ½ dl majonezu

4)      2 łyżeczki szczypiorku

5)      ½ czerwonej cebuli

6)      ½ cytryny

Sposób wykonania:

Rozpocznij od pokrojenia śledzia na tak duże kawałki jak sobie życzysz. Następnie pokrój cebulę w drobne piórka.

Wszystkie składniki wymieszaj w misce, przypraw do smaku sokiem z cytryny.

 

Curry śledź

 

Składniki:

1)      2 – 3 płatny śledzia solonego

2)      1 ½ dl gęstej śmietany

3)      1 ½ dl majonezu

4)      1 łyżeczka curry

Sposób wykonania:

Śledzia pokrój na pożądanej wielkości kawałki, wymieszaj razem z śmietaną, majonezem i curry.

 

 

Smacznego.

 

 

*śledzia – jeśli jest za słony można wcześniej namoczyć na chwilę, godzinę lub noc, aby uzyskać pożądany przez nas jego smak

* ilość śledzia dostosować do indywidualnych potrzeb.


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (10) | dodaj komentarz

Zdjęcia w galeriach.


sobota, 18 listopada 2017

Przepisy od A do Z

Dieta paleo

Dodatki

Kuchnia Tajska

Makaron

Małe co nieco

Ryba

Sałatki i surówki

Urlopowe

Zupy