Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 264 056 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Kalendarz

« sierpień »
pn wt śr cz pt sb nd
 010203040506
07080910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   

O moim bloogu

"Smaczne opowieści" to blog o codziennym gotowaniu - moim gotowaniu. Kuchnia to dla mnie miejsce wyjątkowe, uwielbiam eksperymenty kulinarne. Gotuje codziennie dla siebie i partnera, często potrawy...

więcej...

"Smaczne opowieści" to blog o codziennym gotowaniu - moim gotowaniu. Kuchnia to dla mnie miejsce wyjątkowe, uwielbiam eksperymenty kulinarne. Gotuje codziennie dla siebie i partnera, często potrawy szybkie i łatwe. Czasami jednak przychodzą takie chwile, że z prostych rzeczy wyczarowuje pyszne, wyjątkowe dania. Gdy mam wenę twórczą - wychodzą rzeczy najwspanialsze dla podniebienia. Gdy jestem w sklepie i kupuje produkty to już wyobrażam sobie co pysznego i wyjątkowego można z tego przygotować. _Gotowanie wychodzi mi super ;-) , jednak nad zdjęciami będę musiała trochę popracować, więc proszę o cierpliwość ;-)

schowaj...

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Statystyki

Odwiedziny: 502548

Lubię to

Więcej w serwisach WP

Bloog.pl

Bloog.pl

<
Durszlak.pl

Zupa z dyni i mleczka kokosowego GAENG LIANG FAK TONG

poniedziałek, 05 listopada 2012 17:41

 

 

GAENG LIANG FAK TONG to niezwykła zupa, która zaskakuje smakiem, zapachem oraz wyglądem. Poprzez połączenie mleczka kokosowego z dynią otrzymujemy wyjątkową zupe.

GAENG LIANG FAK TONG  zadziwiła nas jak i zauroczyła. Pierwsza łyżka wzięta do ust bardzo sceptycznie, ale już po chwili, gdy kubki smakowe otworzyły się na nowe doznania zachwyciła nas jednocześnie słodycz i ostrość zupy. Po 3 łyżce zakochaliśmy się w niej.

GAENG LIANG FAK TONG gości na naszym stole dość regularnie.

 


 

Składniki:

1) 55 g suszonych krewetek

2) 2/3 szklanki ciepłej wody

3) 1 cebula pokrojona na ćwiartki

4) 2 cm kłącza imbiru, obranego

5) 2 czerwone lub zielone papryczki chili

6) 1 łodyga trawy cytrynowej

7) 1 1/3 szklanki bulionu warzywnego

8) 1 puszka mleczka kokosowego

9) 2 łyżki sosu rybnego

10) 1 łyżka cukru

11) świeżo zmielony czarny pieprz

12) 400 g dyni, obranej i pokrojonej w kostkę

13) trochę liści bazylii

14) 120 g krewetek, obranych, ugotowanych (opcjonalnie)

Sposób wykonania:

Suszone krewetki namoczyć w ciepłej wodzie przez 15 minut. W pojemniku robota kuchennego umieścić cebulę, imbir, chili, dolne odcinki trawy cytrynowej, namoczone krewetki wraz z wodą, zmiksować wszystko razem na gładką masę. Bulion, wodę i mleczko kokosowe wlać do dużego garnka, rozmieszać starannie, a następnie podgrzewać na średnim ogniu do momentu, gdy będzie prawie wrząca. Dodać zmiksowane przyprawy, mieszając trzymać garnek na małym ogniu, aż składniki dobrze się połączą. Doprawić zupę sosem rybnym, cukrem i czarnym pieprzem. Zupę należy zagotować, zmniejszyć ogień na delikatne „mruganie” wywaru i gotować dalej przez 5 minut. Po tym czasie włożyć pokrojoną w kostkę dynię, rozgniecioną cześć trawy cytrynowej, liście bazylii. Gotować przez 20 minut, mieszając od czasu do czasu i sprawdzając, czy dynia nie jest już miękka. Przed podaniem wymnij trawę cytrynową i wsyp krewetki – jeśli używasz. Zupę należy podawać w podgrzanych miseczkach, posypaną poszarpanymi liśćmi bazylii.

*przepis pochodzi z książki Sallie Morris „Kuchnia tajska – to proste”

 



Podziel się
oceń
0
0

komentarze (1) | dodaj komentarz

Zdjęcia w galeriach.


wtorek, 22 sierpnia 2017

Przepisy od A do Z

Dieta paleo

Dodatki

Kuchnia Tajska

Makaron

Małe co nieco

Ryba

Sałatki i surówki

Urlopowe

Zupy