Bloog Wirtualna Polska
Są 1 272 143 bloogi | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Kalendarz

« listopad »
pn wt śr cz pt sb nd
  0102030405
06070809101112
13141516171819
20212223242526
27282930   

O moim bloogu

"Smaczne opowieści" to blog o codziennym gotowaniu - moim gotowaniu. Kuchnia to dla mnie miejsce wyjątkowe, uwielbiam eksperymenty kulinarne. Gotuje codziennie dla siebie i partnera, często potrawy...

więcej...

"Smaczne opowieści" to blog o codziennym gotowaniu - moim gotowaniu. Kuchnia to dla mnie miejsce wyjątkowe, uwielbiam eksperymenty kulinarne. Gotuje codziennie dla siebie i partnera, często potrawy szybkie i łatwe. Czasami jednak przychodzą takie chwile, że z prostych rzeczy wyczarowuje pyszne, wyjątkowe dania. Gdy mam wenę twórczą - wychodzą rzeczy najwspanialsze dla podniebienia. Gdy jestem w sklepie i kupuje produkty to już wyobrażam sobie co pysznego i wyjątkowego można z tego przygotować. _Gotowanie wychodzi mi super ;-) , jednak nad zdjęciami będę musiała trochę popracować, więc proszę o cierpliwość ;-)

schowaj...

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Statystyki

Odwiedziny: 514166

Lubię to

Więcej w serwisach WP

RTV-AGD

Pytamy.pl

<
Durszlak.pl

Ciasto cytrynowo - limonkowe

niedziela, 22 czerwca 2014 17:46

Ciasto cytrynowo – limonkowe ma świeży, kwaśno – słodki smak.

Długo zachowuje świeżość, można je też mrozić.

 

ciasto cytrynowe.jpg

Składniki:

  1. 350 g margaryny

  2. 400 g cukru

  3. 4 jajka

  4. 450 g mąki pszennej

  5. 3 łyżeczki proszku do pieczenia

  6. 3 łyżeczki cukru waniliowego

  7. 3 dl mleka

  8. sok i starta skórka z 1 cytryny

  9. sok i starta skórka z 1 limonki

Polewa:

  1. trochę cukru pudru

  2. trochę soku z cytryny i limonki

  3. starta skórka z 1 limonki

  4. starta skórka z 1 cytryny

  5. 1 limonka/cytryna pokrojona w krążki

Sposób wykonania:

Wymieszaj margarynę z cukrem na jednolitą masę. Następnie dodaj jedno jajko, dobrze wymieszaj składniki, potem kolejno dodaj następne jajka. Dodaj mleko i mąką – wszystko ładnie mieszając. Pod koniec mieszania dodaj proszek do pieczenia, cukier waniliowy, sok z cytryny i limonki oraz skórki z obu.

Wyłóż blachę (ok. 30-40 cm) papierem do pieczenia.

Ciasto włożyć na środkowy poziom w piekarniku, piec w temperaturze 175C około 35-40 minut.

Upieczone ciasto schłodzić.

Cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny i limonki. Gotową mieszanką posmaruj schłodzone ciasto. Na wierz ułóż plasterki cytryny/limonki, posyp skórką.

 

Smacznego.

 


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (2) | dodaj komentarz

Zdjęcia w galeriach.


sobota, 18 listopada 2017

Przepisy od A do Z

Dieta paleo

Dodatki

Kuchnia Tajska

Makaron

Małe co nieco

Ryba

Sałatki i surówki

Urlopowe

Zupy