Bloog Wirtualna Polska
Są 1 264 273 bloogi | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Kalendarz

« sierpień »
pn wt śr cz pt sb nd
  0102030405
06070809101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

O moim bloogu

"Smaczne opowieści" to blog o codziennym gotowaniu - moim gotowaniu. Kuchnia to dla mnie miejsce wyjątkowe, uwielbiam eksperymenty kulinarne. Gotuje codziennie dla siebie i partnera, często potrawy...

więcej...

"Smaczne opowieści" to blog o codziennym gotowaniu - moim gotowaniu. Kuchnia to dla mnie miejsce wyjątkowe, uwielbiam eksperymenty kulinarne. Gotuje codziennie dla siebie i partnera, często potrawy szybkie i łatwe. Czasami jednak przychodzą takie chwile, że z prostych rzeczy wyczarowuje pyszne, wyjątkowe dania. Gdy mam wenę twórczą - wychodzą rzeczy najwspanialsze dla podniebienia. Gdy jestem w sklepie i kupuje produkty to już wyobrażam sobie co pysznego i wyjątkowego można z tego przygotować. _Gotowanie wychodzi mi super ;-) , jednak nad zdjęciami będę musiała trochę popracować, więc proszę o cierpliwość ;-)

schowaj...

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Statystyki

Odwiedziny: 502831

Lubię to

Więcej w serwisach WP

Bloog.pl

Bloog.pl

<
Durszlak.pl

Kukurydziane placuszki - TAWD MUN KOW POD

czwartek, 16 sierpnia 2012 9:22

TAWD MUN KOW POD to oryginalne słodko – ostre z nutą orzeźwiających liści limy placuszki z mięsa wołowego. Słodycz kukurydzy połącza z odrobiną ostrej pasty curry w mięsie wołowym pozwala na uzyskanie wyjątkowego dania.

 


 

Składniki:

1)      1 puszka kukurydzy, osączonej

2)      280 g wieprzowiny, zmielonej

3)      2 łyżki czerwonej pasty curry

4)      1 łyżka sosu sojowego

5)      3 łyżki mąki kukurydzianej

6)      4 listki limy, drobno posiekane

7)      1 łodyga kolendry

8)      2 łyżeczki cukru

9)      ½ jajka, rozkłóconego

10)   olej słonecznikowy

11)  liście sałaty do podania

12)  1 porcja słodkiego dipu chili lub tajskiego

Sposób przygotowania:

W misce umieścić kukurydzę, wieprzowinę, pastę curry, sos sojowy, mąkę kukurydzianą i listki limy oraz posiekaną kolendrę – trochę zostaw do ozdoby. Wszystkie składniki wyrabiamy na gładką masę, dodajemy cukier i po trochu jajko, tyle by masa dobrze się związała. Rękami zwilżonymi zimną wodą uformuj kulki, rozpłaszcz je i układaj na tacy posypanej mąką. Placuszki smaż partiami na niewielkiej ilości oleju 3-5 minut z obu stron, aż zbrązowieją. Wyjmuj je na papierowe ręczniki, aby osączyć z nadmiaru tłuszczu.

Udekoruj listkami kolendry. Podawaj z liśćmi zielonej sałaty i dipem w osobnej miseczce.

 

 

*przepis pochodzi z książki Sallie Morris „Kuchnia tajska – to proste”


 


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (14) | dodaj komentarz

Zdjęcia w galeriach.


środa, 23 sierpnia 2017

Przepisy od A do Z

Dieta paleo

Dodatki

Kuchnia Tajska

Makaron

Małe co nieco

Ryba

Sałatki i surówki

Urlopowe

Zupy