Bloog Wirtualna Polska
Są 1 272 143 bloogi | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Kalendarz

« czerwiec »
pn wt śr cz pt sb nd
     0102
03040506070809
10111213141516
17181920212223
24252627282930

O moim bloogu

"Smaczne opowieści" to blog o codziennym gotowaniu - moim gotowaniu. Kuchnia to dla mnie miejsce wyjątkowe, uwielbiam eksperymenty kulinarne. Gotuje codziennie dla siebie i partnera, często potrawy...

więcej...

"Smaczne opowieści" to blog o codziennym gotowaniu - moim gotowaniu. Kuchnia to dla mnie miejsce wyjątkowe, uwielbiam eksperymenty kulinarne. Gotuje codziennie dla siebie i partnera, często potrawy szybkie i łatwe. Czasami jednak przychodzą takie chwile, że z prostych rzeczy wyczarowuje pyszne, wyjątkowe dania. Gdy mam wenę twórczą - wychodzą rzeczy najwspanialsze dla podniebienia. Gdy jestem w sklepie i kupuje produkty to już wyobrażam sobie co pysznego i wyjątkowego można z tego przygotować. _Gotowanie wychodzi mi super ;-) , jednak nad zdjęciami będę musiała trochę popracować, więc proszę o cierpliwość ;-)

schowaj...

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Statystyki

Odwiedziny: 514180

Lubię to

Więcej w serwisach WP

RTV-AGD

Pytamy.pl

<
Durszlak.pl

Wołowina na ostro

środa, 19 czerwca 2013 13:12

Uwielbiam kuchnie tajską - szybkość przygotowania posiłków i ostrość, w postaci malutkiej ale jak piekącej papryczki chili.

 

wolowina na ostro.jpg

 

Składniki:

1) 400 gram wołowniny, pokrojonej w cienkie paski - można wykorzystać także inne mięso

2)  2 łyżki sosu ostrygowego (oyster sauce -  jest gęsty ciemnobrązowy sos, który jest przygotowany przez gotowanie ostryg w solance, soi i innych przypraw. Sos jest słony i lekko słodki. Jest on szeroko stosowany w kuchni chińskiej, tajskiej i filipińskiej. Może być stosowany w sposób podobny do sojowego).

3) 1 kostka rosołowa

4) 1/2 dl wody

5) 150 gram fasolki szparagowej lub fasoli wężowej tzn. fasoli tajskiej

6) 1 czerwona papryka

7) 1 cebula

8) 1 papryka chili - polecam te typowo krótke bardzo ostre

9)  3 łyzki oleju słonecznikowego

10) 1 ząbek czosnku

11) 1 łyżka sosu sojowego

12) 1 łyżeczka cukru

13) pieprz

14) 4 dl ryżu jaśminowego

 

Sposób przygotowania:

Ryż ugotować według wskazówek na opakowaniu.

Wodę zagotować, dodać kostkę rosołową oraz sos ostrygowy. Mięso włożyć do miski, zalać wywarem i marynować około 3 minut. W tym czasie fasolę, paprykę i cebulę pokroić na równe kawałki. Paprykę chili - jeśli używamy tej krótkiej ostrej, można przekroić na pół i wyjąć nasiona (nie będzie aż tak ostro), jeśli używamy tej długiej kroimy całą w plasterki.

Wok albo głęboka patelnie ustawić na dużym ogniu i dodać olej słonecznikowy. Na rozgrzany olej wrzucić mięso i dodać poszatkowany czosnek. Cały czas mieszając, doprawiamy sosem sojowym i cukrem. Pod koniec gotowania mięsa dodać warzywa.

Doprawić pieprzem tuż przed podaniem. Podawać z ugotowanym ryżem.

 

Smacznego.

 


Podziel się
oceń
1
0

komentarze (7) | dodaj komentarz

Zdjęcia w galeriach.


sobota, 18 listopada 2017

Przepisy od A do Z

Dieta paleo

Dodatki

Kuchnia Tajska

Makaron

Małe co nieco

Ryba

Sałatki i surówki

Urlopowe

Zupy