Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 272 191 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Kalendarz

« grudzień »
pn wt śr cz pt sb nd
     0102
03040506070809
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      

O moim bloogu

"Smaczne opowieści" to blog o codziennym gotowaniu - moim gotowaniu. Kuchnia to dla mnie miejsce wyjątkowe, uwielbiam eksperymenty kulinarne. Gotuje codziennie dla siebie i partnera, często potrawy...

więcej...

"Smaczne opowieści" to blog o codziennym gotowaniu - moim gotowaniu. Kuchnia to dla mnie miejsce wyjątkowe, uwielbiam eksperymenty kulinarne. Gotuje codziennie dla siebie i partnera, często potrawy szybkie i łatwe. Czasami jednak przychodzą takie chwile, że z prostych rzeczy wyczarowuje pyszne, wyjątkowe dania. Gdy mam wenę twórczą - wychodzą rzeczy najwspanialsze dla podniebienia. Gdy jestem w sklepie i kupuje produkty to już wyobrażam sobie co pysznego i wyjątkowego można z tego przygotować. _Gotowanie wychodzi mi super ;-) , jednak nad zdjęciami będę musiała trochę popracować, więc proszę o cierpliwość ;-)

schowaj...

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Statystyki

Odwiedziny: 514248

Lubię to

Więcej w serwisach WP

RTV-AGD

Pytamy.pl

<
Durszlak.pl

Karmelowe migdały

wtorek, 11 grudnia 2012 8:41

 

 

Coś dla miłośników migdałów.

Słodka przekąska nie tylko w dniach Świąt Bożego Narodzenia.

 


 

Składniki:

1)      ½ dl wody

2)      150 g cukru

3)      500 g migdałów

4)      1 łyżka stołowa margaryny

Sposób wykonania:

Jeśli migdały mają skórki należy się ich pozbyć. Migdały gotować około 1 minuty, odcedzić a następnie wyłożyć na papierowe ręczniki po czym zdjąć skórkę. Czynność trochę pracochłonna ale bardzo prosta do wykonania, gdyż migdały bardzo łatwo opuszczają skórki.

Obrane migdały wyłożyć na blachę do pieczenia, włożyć do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec około 10 minut, w ten sposób suszymy migdały – ten proces można ominąć.

W szerokim garnku ugotować wodę z cukrem, włożyć migdały. Ogień ściszyć na najmniejszy poziom, migdały cały czas trzeba mieszać aby nie przypalić cukru. Gdy woda prawie odparuje, dodać margarynę i nadal przyrumieniać migdały aż nabiorą ładnego brązowego koloru.

Gotowe migdały wyłożyć na blachę do pieczenia (blachę wyłóż papierem do pieczenia lub folią – łatwiej będzie zdjąć migdały). Odłóż blachę aby migdały ostygły, gdy karmel stwardnieje migdały należy rozdzielić/połamać.

 

Smacznego. 

 


 


Podziel się
oceń
0
0
Tagi: migdały

komentarze (2) | dodaj komentarz

Zdjęcia w galeriach.


sobota, 18 listopada 2017

Przepisy od A do Z

Dieta paleo

Dodatki

Kuchnia Tajska

Makaron

Małe co nieco

Ryba

Sałatki i surówki

Urlopowe

Zupy