Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 264 057 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Kalendarz

« grudzień »
pn wt śr cz pt sb nd
   01020304
05060708091011
12131415161718
19202122232425
262728293031 

O moim bloogu

"Smaczne opowieści" to blog o codziennym gotowaniu - moim gotowaniu. Kuchnia to dla mnie miejsce wyjątkowe, uwielbiam eksperymenty kulinarne. Gotuje codziennie dla siebie i partnera, często potrawy...

więcej...

"Smaczne opowieści" to blog o codziennym gotowaniu - moim gotowaniu. Kuchnia to dla mnie miejsce wyjątkowe, uwielbiam eksperymenty kulinarne. Gotuje codziennie dla siebie i partnera, często potrawy szybkie i łatwe. Czasami jednak przychodzą takie chwile, że z prostych rzeczy wyczarowuje pyszne, wyjątkowe dania. Gdy mam wenę twórczą - wychodzą rzeczy najwspanialsze dla podniebienia. Gdy jestem w sklepie i kupuje produkty to już wyobrażam sobie co pysznego i wyjątkowego można z tego przygotować. _Gotowanie wychodzi mi super ;-) , jednak nad zdjęciami będę musiała trochę popracować, więc proszę o cierpliwość ;-)

schowaj...

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Statystyki

Odwiedziny: 502583

Lubię to

Więcej w serwisach WP

Bloog.pl

Bloog.pl

<
Durszlak.pl

Sernik z brzoskwiniami

piątek, 30 grudnia 2011 17:52

Przepis znaleziony na jednym z blogow:

http://mojewypieki.blox.pl/2008/04/Sernik-z-brzoskwiniami.html

 

Uwielbiam sernik – każdy. Jednak ten podbił nasze serca.

Każda kostka ciasta jest wyjątkowym rajem dla naszego podniebienia.

Kawałek ciasta, pyszna kawa, dobra książka to wszystko co potrzeba do szczęścia.

 

 

Składniki na ciasto:

1) 1 kostka masła/margaryny (250 g)

2) 3 łyżki cukru pudru

3) 5 żółtek

4) 1 łyżeczka proszku do pieczenia

5) 3 szklanki mąki

Sposób wykonania:

Wszystkie składniki zagnieść. Ciasto podzielić na 2 części, owinąć folią, włożyć na 2 godziny do zamrażarki (lub na krócej, jeśli ciasto będzie twarde na tyle, by je zetrzeć na tarce).

Składniki na masę serową:

6) 1 kg twarogu półtłustego lub tłustego, niekwaśnego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie

7) 2 łyżki mąki ziemniaczanej (lub proszku budyniowego)

8) pół kostki miękkiego masła (125 g)

9) 3 jajka

10) 1 szklanka cukru (dałam trochę mniej)

Sposób wykonania:

Całe jajka utrzeć z cukrem, dodać masło, mąkę i twaróg porcjami, dalej ucierając.

Ponadto:

11) brzoskwinie w syropie, w puszce (ja zużyłam 3 puszki po 400 g każda - można oczywiście dać mniej - ile lubicie)

12) 5 białek

13) 3/4 szklanki cukru

Sposób wykonania:

Brzoskwinie osączyć, połówki pokroić na 4 części. Białka ubić na sztywno z cukrem.

Następnie:

Blachę o wymiarach 25 x 40 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyjąć z zamrażarki jedną część ciasta i zetrzeć na tarce (duże oczka) na spód formy. Na to wyłożyć masę serową. Na masie serowej ułożyć brzoskwinie, kawałek przy kawałku. Następnie równo wyłożyć ubitą pianę. Na wierzch zetrzeć na tarce drugi kawałek ciasta wyjęty z zamrażarki.

Piec około 1 h w temperaturze 180ºC. Najsmaczniejszy na drugi dzień.

Smacznego :)


Podziel się
oceń
1
0

komentarze (5) | dodaj komentarz

Zdjęcia w galeriach.


wtorek, 22 sierpnia 2017

Przepisy od A do Z

Dieta paleo

Dodatki

Kuchnia Tajska

Makaron

Małe co nieco

Ryba

Sałatki i surówki

Urlopowe

Zupy