Bloog Wirtualna Polska
Są 1 264 273 bloogi | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Kalendarz

« grudzień »
pn wt śr cz pt sb nd
  0102030405
06070809101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

O moim bloogu

"Smaczne opowieści" to blog o codziennym gotowaniu - moim gotowaniu. Kuchnia to dla mnie miejsce wyjątkowe, uwielbiam eksperymenty kulinarne. Gotuje codziennie dla siebie i partnera, często potrawy...

więcej...

"Smaczne opowieści" to blog o codziennym gotowaniu - moim gotowaniu. Kuchnia to dla mnie miejsce wyjątkowe, uwielbiam eksperymenty kulinarne. Gotuje codziennie dla siebie i partnera, często potrawy szybkie i łatwe. Czasami jednak przychodzą takie chwile, że z prostych rzeczy wyczarowuje pyszne, wyjątkowe dania. Gdy mam wenę twórczą - wychodzą rzeczy najwspanialsze dla podniebienia. Gdy jestem w sklepie i kupuje produkty to już wyobrażam sobie co pysznego i wyjątkowego można z tego przygotować. _Gotowanie wychodzi mi super ;-) , jednak nad zdjęciami będę musiała trochę popracować, więc proszę o cierpliwość ;-)

schowaj...

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Statystyki

Odwiedziny: 502906

Lubię to

Więcej w serwisach WP

Bloog.pl

Bloog.pl

<
Durszlak.pl

Austria - wspomnienia smaków

wtorek, 21 grudnia 2010 14:40

Tym razem trochę wspomnień o pysznym jedzeniu. Kto powiedział, że nie można wspominać tych wszystkich wyjątkowych dań, które spożywało się gdzieś tam poza domem.

Ja i Luki należymy do osób bardzo otwartych na ciekawostki czy nowości kulinarne.

W każdym miejscu w którym spędzamy urlop zawsze zamawiamy dania kuchni regionalnej.

Nie dla nas pizza (chyba, że oryginalna przygotowana we włoskiej restauracji – pycha), frytki z kotletem, czy hamburger z budki – bo tak taniej czy szybciej. Nie ma dla nas nic lepszego od czekania na zamówione danie a potem rozkoszowanie się nowym smakiem, zapachem. Zawsze próbuje odgadnąć z czego i jak jest przygotowana potrawa, aby potem w warunkach domowych  wrócić do tych wyjątkowych chwil poprzez odtworzenie potraw, które mi smakowały. To jest cały nasz wyjątkowy rytuał, do którego przygotowujemy się jeszcze przed wyjazdem w wybrane miejsce, poprzez poszukanie informacji o danym regionie, kuchni, ciekawych miejscach.

 

W domowym archiwum posiadam sporo zdjęć wykonanych nie pięknym widokom czy zabytkom ale właśnie potrawom, które mieliśmy okazję spożywać.

 

Te zdjęcia pochodzą z krótkiego pobyty narciarskiego w Kaprun (Austria).

Posiłki przygotowywaliśmy sobie sami, głównie śniadania. Każdy wie, że śniadanie to podstawa każdego dnia. Ja osobiście uwielbiam celebrować posiłki, niestety w życiu codziennym, gdzie każdy śpieszy się do pracy, lub spożywa posiłek w pracy (ja jem śniadanie w pracy 3 razy w tygodniu) jest to raczej nie możliwe. Zostają tylko weekendy albo dni urlopowe. Właśnie wtedy śniadanie, obiad czy kolacja to wydarzenie, które zbiera wszystkich domowników przy stole. A gdy na stole najprzeróżniejsze smakołyki, czas posiłku to uczta dla zmysłów.

 

Na pierwszym jest  krucha wieprzowa wątróbka z boczkiem i smażoną cebulką. Pycha.

 

Następne to: żeberka w sosie barbecue z ziemniakiem pieczonym w folii, kukurydzy z masełkiem –mniam, mniam, oraz kotlety wieprzowe z ziemniakami i warzywami. 



Podziel się
oceń
0
0

komentarze (0) | dodaj komentarz

Zdjęcia w galeriach.


środa, 23 sierpnia 2017

Przepisy od A do Z

Dieta paleo

Dodatki

Kuchnia Tajska

Makaron

Małe co nieco

Ryba

Sałatki i surówki

Urlopowe

Zupy