Bloog Wirtualna Polska
Są 1 272 143 bloogi | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Kalendarz

« październik »
pn wt śr cz pt sb nd
     0102
03040506070809
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      

O moim bloogu

"Smaczne opowieści" to blog o codziennym gotowaniu - moim gotowaniu. Kuchnia to dla mnie miejsce wyjątkowe, uwielbiam eksperymenty kulinarne. Gotuje codziennie dla siebie i partnera, często potrawy...

więcej...

"Smaczne opowieści" to blog o codziennym gotowaniu - moim gotowaniu. Kuchnia to dla mnie miejsce wyjątkowe, uwielbiam eksperymenty kulinarne. Gotuje codziennie dla siebie i partnera, często potrawy szybkie i łatwe. Czasami jednak przychodzą takie chwile, że z prostych rzeczy wyczarowuje pyszne, wyjątkowe dania. Gdy mam wenę twórczą - wychodzą rzeczy najwspanialsze dla podniebienia. Gdy jestem w sklepie i kupuje produkty to już wyobrażam sobie co pysznego i wyjątkowego można z tego przygotować. _Gotowanie wychodzi mi super ;-) , jednak nad zdjęciami będę musiała trochę popracować, więc proszę o cierpliwość ;-)

schowaj...

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Statystyki

Odwiedziny: 514167

Lubię to

Więcej w serwisach WP

RTV-AGD

Pytamy.pl

<
Durszlak.pl

Naleśniki z białym serem i szpinakiem

wtorek, 18 października 2011 19:53

 

 

 

 

Składniki:

1)      kilka naleśników

2)      olej do pieczenia

Na farsz:

3)      200 g mrożonego szpinaku

4)      300 g białego serka typu „wiejski”

5)      100 g sera fety

6)      żółtko

7)      pieprz i sól

Na sos:

8)      łyżka margaryny

9)      łyżka mąki

10)  mleko

11)  2-3 ząbki czosnku

12)   wegeta

Sposób przygotowania:

Mrożony szpinak wyłożyć do ganka, odmrozić, aby było szybciej można podgrzać. Następnie dodajemy biały ser, ser feta oraz żółtko. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Tak przygotowany farsz nakładamy na naleśniki, które albo składamy w trójkąty albo zwijamy tak jak do krokietów. Na patelni podgrzewamy olej, a następnie układamy naleśniki i chwilę smażymy z każdej strony aby uzyskać ładny złoty kolor (ja robię zawsze jaśniejsze naleśniki). Podajemy z sosem: w garnku rozpuścić margarynę, dodać do niej mąkę i trochę zarumienić, następnie wlać mleko – należy szybko mieszać (najlepiej trzepaczką) aby nie powstały grudki. Doprawiamy do smaku wegetą i wciskamy przeciśnięty przez prasę czosnek.

 

Myślę, że zamiast sosu można dodać czosnek do farszu – ale to spróbuje następnym razem.

 

Smacznego.


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (1) | dodaj komentarz

Zdjęcia w galeriach.


sobota, 18 listopada 2017

Przepisy od A do Z

Dieta paleo

Dodatki

Kuchnia Tajska

Makaron

Małe co nieco

Ryba

Sałatki i surówki

Urlopowe

Zupy