Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 272 191 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Kalendarz

« listopad »
pn wt śr cz pt sb nd
  0102030405
06070809101112
13141516171819
20212223242526
27282930   

O moim bloogu

"Smaczne opowieści" to blog o codziennym gotowaniu - moim gotowaniu. Kuchnia to dla mnie miejsce wyjątkowe, uwielbiam eksperymenty kulinarne. Gotuje codziennie dla siebie i partnera, często potrawy...

więcej...

"Smaczne opowieści" to blog o codziennym gotowaniu - moim gotowaniu. Kuchnia to dla mnie miejsce wyjątkowe, uwielbiam eksperymenty kulinarne. Gotuje codziennie dla siebie i partnera, często potrawy szybkie i łatwe. Czasami jednak przychodzą takie chwile, że z prostych rzeczy wyczarowuje pyszne, wyjątkowe dania. Gdy mam wenę twórczą - wychodzą rzeczy najwspanialsze dla podniebienia. Gdy jestem w sklepie i kupuje produkty to już wyobrażam sobie co pysznego i wyjątkowego można z tego przygotować. _Gotowanie wychodzi mi super ;-) , jednak nad zdjęciami będę musiała trochę popracować, więc proszę o cierpliwość ;-)

schowaj...

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Statystyki

Odwiedziny: 514244

Lubię to

Więcej w serwisach WP

RTV-AGD

Pytamy.pl

<
Durszlak.pl

Ciasto migdałowe

piątek, 02 września 2011 19:50
Skocz do komentarzy

Oryginalne słodko – słone ciasto migdałowe podbije serca nawet najbardziej wybrednych ciasto pożeraczy.  

 


 

Składniki:

1)      175 g migdałów

2)      225 g masła

3)      225 g cukru

4)      3 jajka

5)      9 łyżeczek mąki

6)      1 łyżka cukru pudru

7)      1 łyżeczka olejku migdałowego

8)      1 łyżeczka olejku waniliowego

9)      1 szczypta płatków migdałowych

10)  sól

Sposób wykonania:

Okrągłą lub kwadratową formę do ciasta posmaruj cienko masłem i wyłóż pergaminem. Rozdrobnij migdały tak, aby przypominały kaszę. Utrzyj masło z cukrem na gładką, puszystą masę. Dodaj jajka, migdały, olejek migdałowy i waniliowy. Dokładnie wymieszaj. Dodaj mąką i sól. Wymieszaj. Przełóż do przygotowanej blachy i wygładź powierzchnię.

Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 40-50 minut, aż ciasto przy lekkim naciśnięciu będzie mieć konsystencję gąbki.

Wymnij z piekarnika i odstaw od ostygnięcia.  Przed podaniem oprósz cukrem pudrem i udekoruj prażonymi migdałami.

 

Smacznego.

 

 

  • można kupić mielone migdały prawie w każdym sklepie spożywczym
  • jeśli posiadamy całe migdały, to wkładamy je do torebki foliowej i tłuczemy za pomocą tłuczka do mięsa, gdy je trochę rozdrobnimy można je zmielić w młynku do kawy.
Podziel się
oceń
0
0



Więcej na ten temat


sobota, 18 listopada 2017

Przepisy od A do Z

Dieta paleo

Dodatki

Kuchnia Tajska

Makaron

Małe co nieco

Ryba

Sałatki i surówki

Urlopowe

Zupy