Bloog Wirtualna Polska
Są 1 272 143 bloogi | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Kalendarz

« listopad »
pn wt śr cz pt sb nd
  0102030405
06070809101112
13141516171819
20212223242526
27282930   

O moim bloogu

"Smaczne opowieści" to blog o codziennym gotowaniu - moim gotowaniu. Kuchnia to dla mnie miejsce wyjątkowe, uwielbiam eksperymenty kulinarne. Gotuje codziennie dla siebie i partnera, często potrawy...

więcej...

"Smaczne opowieści" to blog o codziennym gotowaniu - moim gotowaniu. Kuchnia to dla mnie miejsce wyjątkowe, uwielbiam eksperymenty kulinarne. Gotuje codziennie dla siebie i partnera, często potrawy szybkie i łatwe. Czasami jednak przychodzą takie chwile, że z prostych rzeczy wyczarowuje pyszne, wyjątkowe dania. Gdy mam wenę twórczą - wychodzą rzeczy najwspanialsze dla podniebienia. Gdy jestem w sklepie i kupuje produkty to już wyobrażam sobie co pysznego i wyjątkowego można z tego przygotować. _Gotowanie wychodzi mi super ;-) , jednak nad zdjęciami będę musiała trochę popracować, więc proszę o cierpliwość ;-)

schowaj...

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Statystyki

Odwiedziny: 514192

Lubię to

Więcej w serwisach WP

RTV-AGD

Pytamy.pl

<
Durszlak.pl

Ciasto śliwkowe

sobota, 20 sierpnia 2011 16:30
Skocz do komentarzy

Ciasto  śliwkowe kojarzy mi się wyłącznie z domem i wypiekami mojej siostry. To ona pierwsze je zrobiła, gdy znalazła przepis w jakiejś gazetce z przepisami.

Idelne na sezon ślwikowy. Słodko - kwaśny smak zapada na bardzo długo w pamięci.

Jeden kawałek tego ciasta to zdecydowanie za mało...

 

 

Składniki:

Na ciasto

1)      kostka margaryny

2)      3 szklanki maki pszennej

3)      4 żółtka

4)      opakowanie cukru waniliowego

5)      3 łyżki cukru

6)      1 1/2  łyżeczki proszku do pieczenia

Na farsz

7)      600g śliwek

8)      2 opakowania kiśli o dowolnym smaku

9)      4 białka

10)  1/2 szklanki cukru

11)   cukier puder do dekoracji

12)   polewa czekoladowa

Sposób wykonania:

Wszystkie składniki na  ciasto posiekać i  zagnieść. Ciasto podzielić na 2 części. Jedną cześć położyć na posmarowania tłuszczem blachę, ułożyć śliwki bez pestek a  pozostałą część ciasta  zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Piec około  40min w 190°C.

Białka ubić z cukrem po czym dodać kisiel w proszku.

Pod koniec pieczenia wylać na wierzch białka,  piec około 5 min.

Polać polewą czekoladową i posypać cukrem pudrem po ostygnięciu.

Podziel się
oceń
0
0



Więcej na ten temat


sobota, 18 listopada 2017

Przepisy od A do Z

Dieta paleo

Dodatki

Kuchnia Tajska

Makaron

Małe co nieco

Ryba

Sałatki i surówki

Urlopowe

Zupy