Bloog Wirtualna Polska
Są 1 272 143 bloogi | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Kalendarz

« listopad »
pn wt śr cz pt sb nd
  0102030405
06070809101112
13141516171819
20212223242526
27282930   

O moim bloogu

"Smaczne opowieści" to blog o codziennym gotowaniu - moim gotowaniu. Kuchnia to dla mnie miejsce wyjątkowe, uwielbiam eksperymenty kulinarne. Gotuje codziennie dla siebie i partnera, często potrawy...

więcej...

"Smaczne opowieści" to blog o codziennym gotowaniu - moim gotowaniu. Kuchnia to dla mnie miejsce wyjątkowe, uwielbiam eksperymenty kulinarne. Gotuje codziennie dla siebie i partnera, często potrawy szybkie i łatwe. Czasami jednak przychodzą takie chwile, że z prostych rzeczy wyczarowuje pyszne, wyjątkowe dania. Gdy mam wenę twórczą - wychodzą rzeczy najwspanialsze dla podniebienia. Gdy jestem w sklepie i kupuje produkty to już wyobrażam sobie co pysznego i wyjątkowego można z tego przygotować. _Gotowanie wychodzi mi super ;-) , jednak nad zdjęciami będę musiała trochę popracować, więc proszę o cierpliwość ;-)

schowaj...

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Statystyki

Odwiedziny: 514178

Lubię to

Więcej w serwisach WP

RTV-AGD

Pytamy.pl

<
Durszlak.pl

Tarta truskawkowa

czwartek, 28 lipca 2011 17:28
Skocz do komentarzy

Idealne ciasto na sezon truskawkowy. Pyszne świeże truskawki z delikatnym kremem na kruchym spodzie.


 

Składniki:

1) truskawki

Ciasto

2) 125 g masła

3) 250 g mąki

4)      1 jajko

5)      trochę soli

Krem

6)      250 ml mleka

7)      2 jajka

8)      4 łyżki cukru

9)      2 łyżki mąki

Sposób wykonania:

Ciasto: Wszystkie składniki wymieszać razem, zagnieść na jednolitą masę, rozwałkować, piec przez 15 minut w temperaturze 200°C. Na formę od tarty, dobrze jest położyć folię – zapobiega przywarciu ciasta.

Krem:  Zagotować w garnku mleko z 2 łyżkami cukru. W misce wymieszać 2 jajka z 2 łyżkami cukru i 2 łyżkami mąki, dodać połowę ostudzonego mleka, starannie wymieszać, przelać do garnka z pozostałym mlekiem i starannie mieszając doprowadzić do zagotowania i zgęstnienia kremu. Wlać na upieczone ciasto, wyłożyć owoce.

 

Smacznego.

Podziel się
oceń
0
0



Więcej na ten temat


Komentarze do wpisu

Skocz do dodawania komentarzy

Zapamiętaj Nick

Zapamiętaj Blog

Wstaw emotikona

Akceptuję regulamin i zobowiązuję się do przestrzegania jego postanowień.

sobota, 18 listopada 2017

Przepisy od A do Z

Dieta paleo

Dodatki

Kuchnia Tajska

Makaron

Małe co nieco

Ryba

Sałatki i surówki

Urlopowe

Zupy