Bloog Wirtualna Polska
Są 1 272 192 bloogi | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Kalendarz

« listopad »
pn wt śr cz pt sb nd
  0102030405
06070809101112
13141516171819
20212223242526
27282930   

O moim bloogu

"Smaczne opowieści" to blog o codziennym gotowaniu - moim gotowaniu. Kuchnia to dla mnie miejsce wyjątkowe, uwielbiam eksperymenty kulinarne. Gotuje codziennie dla siebie i partnera, często potrawy...

więcej...

"Smaczne opowieści" to blog o codziennym gotowaniu - moim gotowaniu. Kuchnia to dla mnie miejsce wyjątkowe, uwielbiam eksperymenty kulinarne. Gotuje codziennie dla siebie i partnera, często potrawy szybkie i łatwe. Czasami jednak przychodzą takie chwile, że z prostych rzeczy wyczarowuje pyszne, wyjątkowe dania. Gdy mam wenę twórczą - wychodzą rzeczy najwspanialsze dla podniebienia. Gdy jestem w sklepie i kupuje produkty to już wyobrażam sobie co pysznego i wyjątkowego można z tego przygotować. _Gotowanie wychodzi mi super ;-) , jednak nad zdjęciami będę musiała trochę popracować, więc proszę o cierpliwość ;-)

schowaj...

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Statystyki

Odwiedziny: 514274

Lubię to

Więcej w serwisach WP

RTV-AGD

Pytamy.pl

<
Durszlak.pl

Pieczeń wieprzowa z warzywami

wtorek, 26 lipca 2011 19:20
Skocz do komentarzy

 

Składniki:

1)      1,2 kg wieprzowiny z łopatką z warstwą tłuszczu i skórą

2)      3 łyżki sklarowanego oleju lub oleju

3)      4 małe cebule

4)      2 marchewki

5)      1 pietruszka

6)      1 por (tylko biała i jasnozielona część)

7)      ćwierć selera

8)      pół kostki bulionowej, warzywnej lub wołowo-drobiowej

9)      sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Mięso oczyścić i odsączyć na papierowym ręczniku, a następnie ponacinać skórę i tłuszcz, tak by utworzył się wzór w romby. W brytfannie rozgrzać połowę tłuszczu i na silnym ogniu ze wszystkich stron obsmażyć mięso. Oprószyć je solą oraz pieprzem i ułożyć w brytfannie skórą do górę. Bez przykrywki wstawić ją do piekarnika nagrzanego do 200 stopni.

Marchewkę, pietruszkę oraz seler umyć, oskrobać i pokroić w niezbyt cienkie słupki.

Obraną cebulę pociąć na ćwiartki, a opłukany por pokroić skośnie na dwucentymetrowe kawałki.

Pół kostki bulionowej wrzucić do 200 ml wody, zagotować i zdjąć z ognia.

Mięso wyjąć z piekarnika 40 minut po tym, jak zaczęło się piec. Obrócić je skórą w dół, na wierzchu umieścić warzywa, zalać 3 łyżkami wywaru i ponownie wstawić do piekarnika. Piec jeszcze 40 minut, co jakiś czas polewając bulionem oraz płynem, który zebrał się na dnie.

Mięso pokroić w poprzek włókien w plastry, obłożyć je warzywami i podawać z ziemniaczanym puree* lub kluskami śląskimi*.

Podziel się
oceń
0
0


sobota, 18 listopada 2017

Przepisy od A do Z

Dieta paleo

Dodatki

Kuchnia Tajska

Makaron

Małe co nieco

Ryba

Sałatki i surówki

Urlopowe

Zupy