Bloog Wirtualna Polska
Są 1 264 273 bloogi | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Kalendarz

« sierpień »
pn wt śr cz pt sb nd
 010203040506
07080910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   

O moim bloogu

"Smaczne opowieści" to blog o codziennym gotowaniu - moim gotowaniu. Kuchnia to dla mnie miejsce wyjątkowe, uwielbiam eksperymenty kulinarne. Gotuje codziennie dla siebie i partnera, często potrawy...

więcej...

"Smaczne opowieści" to blog o codziennym gotowaniu - moim gotowaniu. Kuchnia to dla mnie miejsce wyjątkowe, uwielbiam eksperymenty kulinarne. Gotuje codziennie dla siebie i partnera, często potrawy szybkie i łatwe. Czasami jednak przychodzą takie chwile, że z prostych rzeczy wyczarowuje pyszne, wyjątkowe dania. Gdy mam wenę twórczą - wychodzą rzeczy najwspanialsze dla podniebienia. Gdy jestem w sklepie i kupuje produkty to już wyobrażam sobie co pysznego i wyjątkowego można z tego przygotować. _Gotowanie wychodzi mi super ;-) , jednak nad zdjęciami będę musiała trochę popracować, więc proszę o cierpliwość ;-)

schowaj...

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Statystyki

Odwiedziny: 502847

Lubię to

Więcej w serwisach WP

Bloog.pl

Bloog.pl

<
Durszlak.pl

Kuskus na ostro

piątek, 08 lipca 2011 19:52
Skocz do komentarzy

 

 

Składniki:

1)      szklanka kaszki kuskus przygotowanej wg.wskazań na opakowaniu

2)      3  czerwone papryczki owocowe (te długie, cienkie, potocznie zwane chili)

3)      cukinia

4)      ząbek czosnku

5)      2 pomidory

6)      mała cebula

7)      1/4 świeżej zielonej papryczki chilli

8)      2 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia

9)      sól, pieprz

10)   2 łyżeczki suszonego oregano

11)   3 łyżki przecieru pomidorowego

12)  2 lub więcej łyżek przecieru z czerwonych papryczek chili

Sposób wykonania:

Czosnek kroimy na plasterki, a cebulę w kostkę. Rozgrzewamy oliwę i dodajemy cebulę z czosnkiem. Gdy czosnek zacznie ładnie pachnieć, a cebulka zmięknie, dodajemy umytą i osuszoną, pokrojoną w kostkę cukinię i paprykę czerwoną (paprykę czerwoną oczyszczoną z gniazd nasiennych). Mieszamy i czekamy kilka minut, aż warzywa będą al dente. W tym czasie myjemy pomidory, osuszamy, zalewamy wrzątkiem i zdejmujemy skórkę po czym kroimy w kostkę, dodajemy do gotowych al dente cukinii i papryki i  chwilę smażymy razem. Następnie dodajemy 100 ml wody oraz przecier pomidorowy i czekamy, aż sos zrobi się gęstszy. Doprawiamy solą, pieprzem i oregano. Mieszamy, a na sam koniec duszenia warzyw dodajemy posiekaną zieloną papryczkę chilli oraz przecier z papryczki chili, po kliku minutach gasimy płomień. Podajemy z kaszką kuskus.

 

Smacznego.

Podziel się
oceń
0
0



Więcej na ten temat


Komentarze do wpisu

Skocz do dodawania komentarzy

Zapamiętaj Nick

Zapamiętaj Blog

Wstaw emotikona

Akceptuję regulamin i zobowiązuję się do przestrzegania jego postanowień.

środa, 23 sierpnia 2017

Przepisy od A do Z

Dieta paleo

Dodatki

Kuchnia Tajska

Makaron

Małe co nieco

Ryba

Sałatki i surówki

Urlopowe

Zupy