Bloog Wirtualna Polska
Są 1 272 143 bloogi | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Kalendarz

« listopad »
pn wt śr cz pt sb nd
  0102030405
06070809101112
13141516171819
20212223242526
27282930   

O moim bloogu

"Smaczne opowieści" to blog o codziennym gotowaniu - moim gotowaniu. Kuchnia to dla mnie miejsce wyjątkowe, uwielbiam eksperymenty kulinarne. Gotuje codziennie dla siebie i partnera, często potrawy...

więcej...

"Smaczne opowieści" to blog o codziennym gotowaniu - moim gotowaniu. Kuchnia to dla mnie miejsce wyjątkowe, uwielbiam eksperymenty kulinarne. Gotuje codziennie dla siebie i partnera, często potrawy szybkie i łatwe. Czasami jednak przychodzą takie chwile, że z prostych rzeczy wyczarowuje pyszne, wyjątkowe dania. Gdy mam wenę twórczą - wychodzą rzeczy najwspanialsze dla podniebienia. Gdy jestem w sklepie i kupuje produkty to już wyobrażam sobie co pysznego i wyjątkowego można z tego przygotować. _Gotowanie wychodzi mi super ;-) , jednak nad zdjęciami będę musiała trochę popracować, więc proszę o cierpliwość ;-)

schowaj...

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Statystyki

Odwiedziny: 514162

Lubię to

Więcej w serwisach WP

RTV-AGD

Pytamy.pl

<
Durszlak.pl

Filet z kurczaka w sosie grzybowym

sobota, 14 maja 2011 17:18
Skocz do komentarzy

 

Składniki:

1)      1 cała pierś z kurczaka

2)      ½ cebuli

3)      4 łyżki tłuszczu

4)      2 garści suszonych grzybów

5)      1 opakowanie grzybów mieszanych – mrożonka około 250 g

6)      1 łyżka mąki

7)      3 łyżki gęstej śmietany

8)      sól i pieprz

Sposób wykonania:

Suszone grzyby zalać wrzątkiem (około 250 ml) i odstawić na mniej więcej 1-2 godziny.

Cebulę obrać i pokroić na talarki, dodać do rozgrzanego na patelni tłuszczu i smażyć, aż lekko zbrązowieje. Następnie cebulę zdjąć z patelni na talerzyk i na tym samym tłuszczu smażyć piersi z kurczaka, aż skórka  być usmażone w środku, gdyż doją w czasie gotowania. Gdy filety będą obsmażone, dodać grzyby (nie muszą być całkowicie rozmrożone) Wszystko chwilę razem smażyć.  W tym czasie, suszone grzyby wyjąć z wody (wody nie wylewać), te większe pokroić na mniejsze kawałki, wrzucić na patelnie razem z wcześniej podsmażoną cebulą. Wszystko delikatnie przyprawić. Gdy mrożone grzyby będą prawie gotowe, albo gdy składniki zaczną się delikatnie przypalać, wlać wodę z suszonych grzybów (wcześniej można ją przelać przez filtr do kawy). Wszystko razem gotować. Mąkę wymieszać z śmietaną, dodać trochę gotowego sosy aby lepiej rozprowadzić mąkę w śmietanie, wlać do sosu. Zagotować.

Podawać z gotowanymi ziemniakami.

 

Smacznego.


 [Ł1]

Podziel się
oceń
0
0



Więcej na ten temat


Komentarze do wpisu

Skocz do dodawania komentarzy
  • dodano: 25 czerwca 2014 11:29

    Super przepis na wykorzystanie piersi z kurczaka.

    autor darek6191@o2.pl

    blog: easyfood

Zapamiętaj Nick

Zapamiętaj Blog

Wstaw emotikona

Akceptuję regulamin i zobowiązuję się do przestrzegania jego postanowień.

sobota, 18 listopada 2017

Przepisy od A do Z

Dieta paleo

Dodatki

Kuchnia Tajska

Makaron

Małe co nieco

Ryba

Sałatki i surówki

Urlopowe

Zupy