Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 272 191 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Kalendarz

« listopad »
pn wt śr cz pt sb nd
  0102030405
06070809101112
13141516171819
20212223242526
27282930   

O moim bloogu

"Smaczne opowieści" to blog o codziennym gotowaniu - moim gotowaniu. Kuchnia to dla mnie miejsce wyjątkowe, uwielbiam eksperymenty kulinarne. Gotuje codziennie dla siebie i partnera, często potrawy...

więcej...

"Smaczne opowieści" to blog o codziennym gotowaniu - moim gotowaniu. Kuchnia to dla mnie miejsce wyjątkowe, uwielbiam eksperymenty kulinarne. Gotuje codziennie dla siebie i partnera, często potrawy szybkie i łatwe. Czasami jednak przychodzą takie chwile, że z prostych rzeczy wyczarowuje pyszne, wyjątkowe dania. Gdy mam wenę twórczą - wychodzą rzeczy najwspanialsze dla podniebienia. Gdy jestem w sklepie i kupuje produkty to już wyobrażam sobie co pysznego i wyjątkowego można z tego przygotować. _Gotowanie wychodzi mi super ;-) , jednak nad zdjęciami będę musiała trochę popracować, więc proszę o cierpliwość ;-)

schowaj...

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Statystyki

Odwiedziny: 514248

Lubię to

Więcej w serwisach WP

RTV-AGD

Pytamy.pl

<
Durszlak.pl

Barszcz ukraiński

piątek, 18 marca 2011 16:14
Skocz do komentarzy

 

Przepis pochodzi z „Kuchnia Polska” Marzena Wasilewska

 

Składniki:

1)      500 ml bulionu warzywnego lub 1 kostka bulionu warzywnego i 500 ml wody

2)      100 ml kwasu burakowego – może być kupny

3)      3 małe buraczki – nie więcej niż 200 g

4)      100 g fasoli perłowej

5)      4 pomidory lub 2 łyżki koncentratu pomidorowego

6)      ćwierć małej białej kapusty

7)      1 marchewka

8)      1 mała pietruszka

9)      1 kawałek selera – nie więcej niż 40 g

10)   1 por – tylko biała część

11)   3 łyżki masła

12)   150 ml kwaśnej śmietany

13)   1 ząbek czosnku

14)   sól, pieprz, cukier, sok z cytryny

Sposób wykonania:

Fasolę opłukać, na co najmniej 6 godzin namoczyć w zimnej wodzie, po czym gotować w tej samej wodzie około 1,5 godziny, pod koniec dodając łyżeczkę soli. Kiedy fasola jest miękka, odcedzić. Buraki oczyścić, dokładnie wymyć i, nieobrane, gotować około godziny. Kapustę niezbyt drobno poszatkować, zalać bulionem warzywnym i gotować pół godziny. Pozostałe warzywa umyć, obrać i pociąć w cienkie paski. 2 łyżki masła rozpuścić w płaskim rondlu, wrzucić pokrojone warzywa i, ciągle mieszając, podsmażyć 4-5 minut. Wlać 5 łyżek wody i dusić pod przykryciem pół godziny na małym ogniu, w razie potrzeby dolewając 1-2 łyżki wody. Połączyć z wywarem i kapustą i gotować 10 minut. Następnie dodać fasolę, kwas burakowy i pomidory lub koncentrat pomidorowy. Pomidory wcześniej należy umyć, pokroić w ćwiartki, dusić na 1 łyżce masła 7-8 minut na wolnym ogniu i przetrzeć przez sito. Ugotowane buraki, ostudzić, obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Dodać do zupy. Czosnek przecisnąć przez prasę, dodać miąższ do barszczu. Gotować razem 5 minut. Śmietanę rozbełtać z kilkoma łyżkami barszczu i dopiero wtedy wlać do zupy. Doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem oraz sokiem z cytryny, doprowadzić do wrzenia i zdjąć z ognia.

 

Smacznego.

Podziel się
oceń
0
0



Więcej na ten temat


sobota, 18 listopada 2017

Przepisy od A do Z

Dieta paleo

Dodatki

Kuchnia Tajska

Makaron

Małe co nieco

Ryba

Sałatki i surówki

Urlopowe

Zupy