Bloog Wirtualna Polska
Są 1 272 192 bloogi | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Kalendarz

« listopad »
pn wt śr cz pt sb nd
  0102030405
06070809101112
13141516171819
20212223242526
27282930   

O moim bloogu

"Smaczne opowieści" to blog o codziennym gotowaniu - moim gotowaniu. Kuchnia to dla mnie miejsce wyjątkowe, uwielbiam eksperymenty kulinarne. Gotuje codziennie dla siebie i partnera, często potrawy...

więcej...

"Smaczne opowieści" to blog o codziennym gotowaniu - moim gotowaniu. Kuchnia to dla mnie miejsce wyjątkowe, uwielbiam eksperymenty kulinarne. Gotuje codziennie dla siebie i partnera, często potrawy szybkie i łatwe. Czasami jednak przychodzą takie chwile, że z prostych rzeczy wyczarowuje pyszne, wyjątkowe dania. Gdy mam wenę twórczą - wychodzą rzeczy najwspanialsze dla podniebienia. Gdy jestem w sklepie i kupuje produkty to już wyobrażam sobie co pysznego i wyjątkowego można z tego przygotować. _Gotowanie wychodzi mi super ;-) , jednak nad zdjęciami będę musiała trochę popracować, więc proszę o cierpliwość ;-)

schowaj...

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Statystyki

Odwiedziny: 514286

Lubię to

Więcej w serwisach WP

RTV-AGD

Pytamy.pl

<
Durszlak.pl

Łosoś gotowany na parze w sosie z masła i mizerią

czwartek, 10 marca 2011 12:05
Skocz do komentarzy

Przepis znaleziony na jednej z norweskich stron z przepisami – całkiem ciekawy.

 

 

 

Składniki:

1)      1 kg łososia – filetów

2)      800 g poteter 800 g ziemniaków

Sałatka z ogórków:

3)      1 1 / 2 ogórka

4)       2 łyżki cukru

5)      2 łyżki octu

6)      2 łyżki wody

Maślany sos:

7)      2 dl śmietany

8)      trochę soku z cytryny

9)      100 g masła

10)   1 łyżka posiekanej natki pietruszki

11)   Sól i pieprz

Przygotowanie:

Filety z łososia ugotować na parze. Można do tego celu wykorzystać sitko i garnek. Do garnka wlewamy trochę osolonej wody, na sitku układamy łososia, wkładamy do garnka, przygrywamy pokrywką – gotujemy około 10 minut.

W misce przygotowujemy mizerię. Ocet, wodę i cukier mieszamy razem, następnie dodajemy pokrojonego w cienkie plasterki ogórka – zostawiamy na co najmniej 15 minut.

W małym garnku rozpuścić masło, dodać śmietanę i zagotować energicznie mieszając. Dodać do smaku sól, pieprz, kilka kropli soku z cytryny oraz natkę pietruszki.

Podawać z ugotowanymi ziemniakami.

 

Smacznego.

Podziel się
oceń
1
0



Więcej na ten temat


sobota, 18 listopada 2017

Przepisy od A do Z

Dieta paleo

Dodatki

Kuchnia Tajska

Makaron

Małe co nieco

Ryba

Sałatki i surówki

Urlopowe

Zupy