Bloog Wirtualna Polska
Są 1 272 143 bloogi | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Kalendarz

« listopad »
pn wt śr cz pt sb nd
  0102030405
06070809101112
13141516171819
20212223242526
27282930   

O moim bloogu

"Smaczne opowieści" to blog o codziennym gotowaniu - moim gotowaniu. Kuchnia to dla mnie miejsce wyjątkowe, uwielbiam eksperymenty kulinarne. Gotuje codziennie dla siebie i partnera, często potrawy...

więcej...

"Smaczne opowieści" to blog o codziennym gotowaniu - moim gotowaniu. Kuchnia to dla mnie miejsce wyjątkowe, uwielbiam eksperymenty kulinarne. Gotuje codziennie dla siebie i partnera, często potrawy szybkie i łatwe. Czasami jednak przychodzą takie chwile, że z prostych rzeczy wyczarowuje pyszne, wyjątkowe dania. Gdy mam wenę twórczą - wychodzą rzeczy najwspanialsze dla podniebienia. Gdy jestem w sklepie i kupuje produkty to już wyobrażam sobie co pysznego i wyjątkowego można z tego przygotować. _Gotowanie wychodzi mi super ;-) , jednak nad zdjęciami będę musiała trochę popracować, więc proszę o cierpliwość ;-)

schowaj...

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Statystyki

Odwiedziny: 514190

Lubię to

Więcej w serwisach WP

RTV-AGD

Pytamy.pl

<
Durszlak.pl

Placki ziemniaczane po zbójnicku

środa, 02 marca 2011 17:42
Skocz do komentarzy

Podobne placki robione były u mnie w domu - specializowała się w nich moja młodsza siostra.

Ten przepis jest moją urozmaiconą wersją jej podstawowego przepisu.

 

 

Składniki:

1)      kilka dużych placków ziemniaczanych - Placki ziemniaczane

2)      200 gram mięsa np. karkówki

3)      2 marchewki

4)      100 – 200 gram kiszonej kapusty

5)      1 cebula

6)      tłuszcz

7)      2 łyżki przyprawy do gulaszu

8)      pieprz, sól, czerwona suszona papryka

9)      opakowanie sosu ciemnego do pieczeni

Sposób wykonania:

Cebule drobno kroimy, wrzucamy na głęboką patelnię i podsmażamy. Mięso kroimy w dużą kostkę, dodajemy do cebuli, smażymy. Marchewkę obieramy i kroimy na cienkie plasterki, dodajemy do mięsa. Użyć soli i pieprzu. Chwilę wszystko razem smażymy, następnie dolewamy trochę wody, tak aby przykryła w połowie mięso i marchewkę. Dodajemy przyprawę do gulaszu. Przykrywamy pokrywką i wszystko dusimy aż mięso i marchewka będzie miękka. Pod koniec gotowania do mięsa dodajemy rozdrobnioną kiszoną kapustę (jeśli jest bardzo kwaśna – płuczemy w wodzie). Sos ciemny do pieczeni przygotowujemy według przepisu na opakowaniu – połowę przygotowanego sosu, dodajemy do mięsa i kapusty.

Gotowy farsz nakładamy na połowę placka ziemniaczanego, składamy na pół, polewamy sosem.

Potrawa jest bardzo sycąca ale niestety jej przygotowanie dość pracochłonne. Jednak od czasu do czasu naprawdę warto.

 

Smacznego.

Podziel się
oceń
0
0



Więcej na ten temat


Komentarze do wpisu

Skocz do dodawania komentarzy
  • dodano: 03 czerwca 2013 14:59

    Na zdjęciu placki mają za dużo mąki

    autor farmer76

  • dodano: 12 sierpnia 2011 14:23

    Ja po zbójnicku to robię 1 duży placek. Po co się rozdrabniać :-)
    1 duży placek ziemniaczany na całą patelnię do tego kotlet schabowy i polewam sosem grzybowym . Super pyszne. Nie znam osoby która nie najadłaby się tym 1 plackiem zbójnickim. Jest bardzo duży i syty.

    autor Eliza

    blog: www.przepis-kulinarny.pl/placki-ziemniaczane-id1919.html

Zapamiętaj Nick

Zapamiętaj Blog

Wstaw emotikona

Akceptuję regulamin i zobowiązuję się do przestrzegania jego postanowień.

sobota, 18 listopada 2017

Przepisy od A do Z

Dieta paleo

Dodatki

Kuchnia Tajska

Makaron

Małe co nieco

Ryba

Sałatki i surówki

Urlopowe

Zupy