Bloog Wirtualna Polska
Są 1 272 143 bloogi | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Kalendarz

« listopad »
pn wt śr cz pt sb nd
  0102030405
06070809101112
13141516171819
20212223242526
27282930   

O moim bloogu

"Smaczne opowieści" to blog o codziennym gotowaniu - moim gotowaniu. Kuchnia to dla mnie miejsce wyjątkowe, uwielbiam eksperymenty kulinarne. Gotuje codziennie dla siebie i partnera, często potrawy...

więcej...

"Smaczne opowieści" to blog o codziennym gotowaniu - moim gotowaniu. Kuchnia to dla mnie miejsce wyjątkowe, uwielbiam eksperymenty kulinarne. Gotuje codziennie dla siebie i partnera, często potrawy szybkie i łatwe. Czasami jednak przychodzą takie chwile, że z prostych rzeczy wyczarowuje pyszne, wyjątkowe dania. Gdy mam wenę twórczą - wychodzą rzeczy najwspanialsze dla podniebienia. Gdy jestem w sklepie i kupuje produkty to już wyobrażam sobie co pysznego i wyjątkowego można z tego przygotować. _Gotowanie wychodzi mi super ;-) , jednak nad zdjęciami będę musiała trochę popracować, więc proszę o cierpliwość ;-)

schowaj...

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Statystyki

Odwiedziny: 514158

Lubię to

Więcej w serwisach WP

RTV-AGD

Pytamy.pl

<
Durszlak.pl

Kotlety z kapusty

wtorek, 01 lutego 2011 14:51
Skocz do komentarzy

Gdy słyszę „kotlety z kapusty” w mojej głowie automatycznie pojawia się pewna scena. Rzecz dzieje się dawno, dawno temu, pierwsza może druga klasa szkoły średniej – dokładnie nie pamiętam. Okres ferii lub wakacji – ta na pewno, bo tylko wtedy z siostrą byłyśmy odpowiedzialne za przygotowanie obiadu. W każdym razie, któregoś dnia postanowiłam zrobić kotlety z kapusty. Przygotowałam sobie wszystkie potrzebne składniki jak i całe oprzyrządowanie. Prowadząc rozmowę z tatą zrobiłam pierwszy raz, całkowicie samodzielnie te kotlety. Wyszły naprawdę zgrabne, jednak całkowicie nie nadawały się do jedzenia.

Biedy tato, był obiektem doświadczalnym i to mu właśnie przypadło w udziale spróbowanie pierwszych upieczonych kotletów.

Kotlety były nie jadalne z jednego prostego powodu – wsypałam za dużo gałki muszkatołowej.

Przepis poniżej nie zabiera gałki muszkatołowej – na szczęście i został trochę zmodyfikowany, gdyż w kotletach robionych przez moją mamę była sama kapusta i jajko.


 

 

Składniki:

1)      ½ główki białej kapusty

2)      5 pieczarek

3)      1 biała cebula

4)      pieprz i sól

5)      trochę masła/margaryny

6)      1-2 jajka

7)      tarta bułka

8)      kasza manna

9)      olej do pieczenia

 

Sposób wykonania:

Kapustę pokrojoną na mniejsze części ugotować w lekko osolonej wodzie. Gdy będzie miękka, ostudzić i wygnieść z niej wodę.

W czasie gotowania kapusty, umyć pieczarki pokroić na talarki. Cebulę pokroić w kostkę, wrzucić na patelnię trochę masła/margaryny dodać cebulę i pieczarki. Usmażyć.

Gdy wszystkie składniki będą gotowe zmielić je razem w maszynce do mięsa. Jeśli kapusta jest nadal bardzo mokra, można zmielona kapustę wyłożyć na sitko i poczekać chwilę aż obsiąknie. Następnie dodajemy jedno jajko (można tylko żółtko, a białko roztrzepać i wykorzystać później), trochę kaszy manny lub tartej bułki. Masa nie powinna być za rzadka, bo kotlety będą się rozpadać w trakcie pieczenia. Z masy robimy małe kotlety, które ostrożnie moczymy w roztrzepanym jajku (lub pozostałym białku) a następnie obtaczamy w tartej bułce. Piec na rozgrzanym oleju, z każdej strony do uzyskania złotego koloru.

 

Smacznego.

Podziel się
oceń
0
0



Więcej na ten temat


sobota, 18 listopada 2017

Przepisy od A do Z

Dieta paleo

Dodatki

Kuchnia Tajska

Makaron

Małe co nieco

Ryba

Sałatki i surówki

Urlopowe

Zupy