Bloog Wirtualna Polska
Są 1 272 143 bloogi | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Kalendarz

« listopad »
pn wt śr cz pt sb nd
  0102030405
06070809101112
13141516171819
20212223242526
27282930   

O moim bloogu

"Smaczne opowieści" to blog o codziennym gotowaniu - moim gotowaniu. Kuchnia to dla mnie miejsce wyjątkowe, uwielbiam eksperymenty kulinarne. Gotuje codziennie dla siebie i partnera, często potrawy...

więcej...

"Smaczne opowieści" to blog o codziennym gotowaniu - moim gotowaniu. Kuchnia to dla mnie miejsce wyjątkowe, uwielbiam eksperymenty kulinarne. Gotuje codziennie dla siebie i partnera, często potrawy szybkie i łatwe. Czasami jednak przychodzą takie chwile, że z prostych rzeczy wyczarowuje pyszne, wyjątkowe dania. Gdy mam wenę twórczą - wychodzą rzeczy najwspanialsze dla podniebienia. Gdy jestem w sklepie i kupuje produkty to już wyobrażam sobie co pysznego i wyjątkowego można z tego przygotować. _Gotowanie wychodzi mi super ;-) , jednak nad zdjęciami będę musiała trochę popracować, więc proszę o cierpliwość ;-)

schowaj...

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Statystyki

Odwiedziny: 514156

Lubię to

Więcej w serwisach WP

RTV-AGD

Pytamy.pl

<
Durszlak.pl

Spaghetti alla carbonara

czwartek, 27 stycznia 2011 16:59
Skocz do komentarzy

 

 

Składniki

1)      1 cebula drobno posiekana

2)      ¼ szklanki oliwy z oliwek

3)      160 g bekonu lub chudego boczku pokrojonego w kostkę

4)      6 żółtek

5)      90 ml śmietany 36%

6)      90 g startego parmezanu

7)      500 g spahetti

8)      sól oraz świeżo zmielony pieprz czarny

 

Sposób wykonania:

Rozgrzej na średnim ogniu oliwę na dużej patelni lub w rondlu, wrzuć cebulę i podsmaż 2-3 minuty, aż nabierze złotego koloru. Dodaj boczek lub bekon i podsmażaj dalej około 5 minut, aż boczek stanie się kruchy. Odstaw z ognia.

W dużej misce ubij żółtka  z śmietaną.

Postaw duży garnek z wodą na ogniu, posól i doprowadź do wrzenia. Makaron ugotuj al dente, odlej wodę i dodaj do boczku. Postaw cebule z boczkiem na dużym ogniu, wrzuć makaron oraz ubite ze śmietaną żółtka. Ogrzewaj, mieszając energicznie, tak by masa jajeczna ścięła się lekko, ale zachowała jedwabistą konsystencję.

Podawaj od razu, gorące, posypane parmezanem.

 

Smacznego.

Podziel się
oceń
0
0



Więcej na ten temat


sobota, 18 listopada 2017

Przepisy od A do Z

Dieta paleo

Dodatki

Kuchnia Tajska

Makaron

Małe co nieco

Ryba

Sałatki i surówki

Urlopowe

Zupy