Bloog Wirtualna Polska
Są 1 272 192 bloogi | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Kalendarz

« listopad »
pn wt śr cz pt sb nd
  0102030405
06070809101112
13141516171819
20212223242526
27282930   

O moim bloogu

"Smaczne opowieści" to blog o codziennym gotowaniu - moim gotowaniu. Kuchnia to dla mnie miejsce wyjątkowe, uwielbiam eksperymenty kulinarne. Gotuje codziennie dla siebie i partnera, często potrawy...

więcej...

"Smaczne opowieści" to blog o codziennym gotowaniu - moim gotowaniu. Kuchnia to dla mnie miejsce wyjątkowe, uwielbiam eksperymenty kulinarne. Gotuje codziennie dla siebie i partnera, często potrawy szybkie i łatwe. Czasami jednak przychodzą takie chwile, że z prostych rzeczy wyczarowuje pyszne, wyjątkowe dania. Gdy mam wenę twórczą - wychodzą rzeczy najwspanialsze dla podniebienia. Gdy jestem w sklepie i kupuje produkty to już wyobrażam sobie co pysznego i wyjątkowego można z tego przygotować. _Gotowanie wychodzi mi super ;-) , jednak nad zdjęciami będę musiała trochę popracować, więc proszę o cierpliwość ;-)

schowaj...

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Statystyki

Odwiedziny: 514269

Lubię to

Więcej w serwisach WP

RTV-AGD

Pytamy.pl

<
Durszlak.pl

Śledź w śmietanie

poniedziałek, 24 stycznia 2011 21:02
Skocz do komentarzy

„Znowu eksperymenty na żywym organizmie” tak mawiał mój tata widząc mnie w kuchni, kilkanaście lat temu, gdy rozpoczynałam moją przygodę z gotowaniem.

Na nieszczęście „eksperymentuje” nadal tylko mam inny obiekt doświadczalny.

Można też powiedzieć, że „eksperymentowanie” wymuszone jest także sytuacją – mieszkanie poza granicami Polski, używaniem produktów danego kraju, gdzie bardzo często nazwy nic mi nie mówią. Więc „eksperymentuje” – kupuje produkt, który wzbudza moją ciekawość, otwieram i próbuje – jeśli nam posmakuje, duże prawdopodobieństwo, że zostanie z nami na dłużej. Właśnie poprzez takie „eksperymentalne kupowanie”  odkryłam kilka ciekawych produktów, które goszczą na naszym stole często.

Jednym z takich „eksperymentalnych zakupów” było kupienie opakowania SPEKESILD, jak otworzyłam opakowanie, to się trochę zdziwiłam, ale szybko poszukałam w Internecie, że oto właśnie kupiłam śledzia solonego. Super – teraz tylko pozostaje znaleźć ciekawy a przede wszystkim zjadliwy przepis. Poszukiwania rozpoczęłam od znalezienia przepisu na norweskich stronach, ale po pewnym czasie doszłam do wniosku, że tak naprawdę to ja mam ochotę na śledzia w śmietanie.

Przepis znaleziony na stronie: http://dodajiwymieszaj.blox.pl/2008/12/Pyszne-sledzie-w-smietanie.html

 

 

Składniki:
1) 250 g solonych śledzi,
2) 1 duża cebula,
3) 3 ogórki konserwowe,
4) 1 duże kwaskowe jabłko,
5) cukier,
6) biały pieprz,
7) ocet,
8) 1 kubek śmietany 18%,
9) 3 łyżki majonezu.

Wykonanie:
Śledzie moczymy przez 2 godziny w mleku. Osuszamy, kroimy na niewielkie kawałki, skrapiamy octem i posypujemy białym pieprzem. Odstawiamy.
Cebulę, ogórki i jabłko kroimy w drobną kostkę. Dodajemy do majonezu połączonego ze śmietaną i dobrze mieszamy. Doprawiamy cukrem do smaku.
Śledzie polewamy sosem i odstawiamy do lodówki na całą noc.

Podziel się
oceń
0
0



Więcej na ten temat


sobota, 18 listopada 2017

Przepisy od A do Z

Dieta paleo

Dodatki

Kuchnia Tajska

Makaron

Małe co nieco

Ryba

Sałatki i surówki

Urlopowe

Zupy