Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 272 191 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Kalendarz

« listopad »
pn wt śr cz pt sb nd
  0102030405
06070809101112
13141516171819
20212223242526
27282930   

O moim bloogu

"Smaczne opowieści" to blog o codziennym gotowaniu - moim gotowaniu. Kuchnia to dla mnie miejsce wyjątkowe, uwielbiam eksperymenty kulinarne. Gotuje codziennie dla siebie i partnera, często potrawy...

więcej...

"Smaczne opowieści" to blog o codziennym gotowaniu - moim gotowaniu. Kuchnia to dla mnie miejsce wyjątkowe, uwielbiam eksperymenty kulinarne. Gotuje codziennie dla siebie i partnera, często potrawy szybkie i łatwe. Czasami jednak przychodzą takie chwile, że z prostych rzeczy wyczarowuje pyszne, wyjątkowe dania. Gdy mam wenę twórczą - wychodzą rzeczy najwspanialsze dla podniebienia. Gdy jestem w sklepie i kupuje produkty to już wyobrażam sobie co pysznego i wyjątkowego można z tego przygotować. _Gotowanie wychodzi mi super ;-) , jednak nad zdjęciami będę musiała trochę popracować, więc proszę o cierpliwość ;-)

schowaj...

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Statystyki

Odwiedziny: 514246

Lubię to

Więcej w serwisach WP

RTV-AGD

Pytamy.pl

<
Durszlak.pl

Zupa serowo-brokułowa

piątek, 21 stycznia 2011 21:31
Skocz do komentarzy

Przepis znaleziony w jednej z gazet.

Sprawdzony. Zupa jest bardzo smaczna.

Przepis zawiera ilość składników potrzebną do ugotowania zupy dla dwóch osób (dwie porcje), jeśli ktoś chce uzyskać większą ilość zupy powinien odpowiednio zwiększyć ilość składników.


 

 

Składniki:

1)      100 g brokułów

2)      ¼ l bulionu warzywnego – może być z kostki

3)      2 łyżki mąki (pełnoziarnistej)

4)      2 łyżki masła

5)      2 łyżki grubo tartego sera żółtego

6)      65 g ziołowego serka śmietankowego

7)      żółtko

8)      łyżka świeżej gęstej śmietany

9)      łyżka soku cytrynowego

10)  świeżo strata gałka muszkatołowa

11)  świeżo mielony biały pieprz

12)  sól

Wykonanie:

Umyte brokuły podzielić na różyczki i zblanszować je w osolonej wodzie (gotować ok 5 minut). W tym samym czasie podgrzać w garnku masło, zrumienić na nim mąkę, wlać bulion i ¼ litra wody, w której gotowały się brokuły. Całość zagotować i pozostawić na niewielkim ogniu przez 5 minut. Do zupy dodaj  ser śmietankowy. Żółtko wymieszać ze śmietaną i wlać do zupy. Od tego momentu nie gotujemy zupy, tylko doprawiamy do smaku gałką muszkatołową, sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Wlewamy na talerze, na wierzch układamy różyczki brokułów i posypujemy tartym serem żółtym.

 

Smacznego.

 

Podziel się
oceń
0
0




sobota, 18 listopada 2017

Przepisy od A do Z

Dieta paleo

Dodatki

Kuchnia Tajska

Makaron

Małe co nieco

Ryba

Sałatki i surówki

Urlopowe

Zupy