Bloog Wirtualna Polska
Są 1 264 272 bloogi | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Kalendarz

« sierpień »
pn wt śr cz pt sb nd
 010203040506
07080910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   

O moim bloogu

"Smaczne opowieści" to blog o codziennym gotowaniu - moim gotowaniu. Kuchnia to dla mnie miejsce wyjątkowe, uwielbiam eksperymenty kulinarne. Gotuje codziennie dla siebie i partnera, często potrawy...

więcej...

"Smaczne opowieści" to blog o codziennym gotowaniu - moim gotowaniu. Kuchnia to dla mnie miejsce wyjątkowe, uwielbiam eksperymenty kulinarne. Gotuje codziennie dla siebie i partnera, często potrawy szybkie i łatwe. Czasami jednak przychodzą takie chwile, że z prostych rzeczy wyczarowuje pyszne, wyjątkowe dania. Gdy mam wenę twórczą - wychodzą rzeczy najwspanialsze dla podniebienia. Gdy jestem w sklepie i kupuje produkty to już wyobrażam sobie co pysznego i wyjątkowego można z tego przygotować. _Gotowanie wychodzi mi super ;-) , jednak nad zdjęciami będę musiała trochę popracować, więc proszę o cierpliwość ;-)

schowaj...

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Statystyki

Odwiedziny: 502817

Lubię to

Więcej w serwisach WP

Bloog.pl

Bloog.pl

<
Durszlak.pl

Pierś z cukinią

wtorek, 18 stycznia 2011 20:29
Skocz do komentarzy

Przepis znaleziony w jednej z gazet, trochę zmodyfikowany na potrzeby własne.

Efekt - bardzo smaczne, szybkie, lekkie danie.

 

 

Składniki:

1)      0,6 kg piersi z kurczaka

2)      2 młode cukinie

3)      3 szalotki

4)      trochę masła/margaryny

5)      ½ szklanki bulionu – może być z kostki

6)      4 łyżki gęstej śmietany kremówki

7)      ½ pęczka koperku

8)      ½ pęczka pietruszki

9)      pieprz i sól

Wykonanie:

Cukinie umyć, odciąć twarde nasady po czym pokroić w dość grube słupki o długości około 4 cm. Szalotki pokroić w drobną kostkę. Zieleninę umyć, obsuszyć i drobno posiekać. Pierś z kurczaka umyć, obsuszyć papierowym ręcznikiem i  pokroić w wąskie paski.

Na małej ilości tłuszczu na głębokiej patelni zeszklić szalotki, następnie dodać odrobinę tłuszczu oraz piersi z kurczaka. Usmażyć. Dodać cukinię i połowę zieleniny, mieszając smażyć wszystko razem. Przyprawić danie solą i pieprzem. Podlać bulionem, przykryć i dusić 5 minut. Następnie zaciągnąć śmietaną i zagotować. Zdjąć z ognia, posypać resztą koperki i pietruszki.

Podawać z ugotowanymi al dente wstążkami makaronowymi lub ziemniakami z wody.

Pycha.

 

Smacznego.

Podziel się
oceń
0
0



Więcej na ten temat


środa, 23 sierpnia 2017

Przepisy od A do Z

Dieta paleo

Dodatki

Kuchnia Tajska

Makaron

Małe co nieco

Ryba

Sałatki i surówki

Urlopowe

Zupy