Bloog Wirtualna Polska
Są 1 272 143 bloogi | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Kalendarz

« listopad »
pn wt śr cz pt sb nd
  0102030405
06070809101112
13141516171819
20212223242526
27282930   

O moim bloogu

"Smaczne opowieści" to blog o codziennym gotowaniu - moim gotowaniu. Kuchnia to dla mnie miejsce wyjątkowe, uwielbiam eksperymenty kulinarne. Gotuje codziennie dla siebie i partnera, często potrawy...

więcej...

"Smaczne opowieści" to blog o codziennym gotowaniu - moim gotowaniu. Kuchnia to dla mnie miejsce wyjątkowe, uwielbiam eksperymenty kulinarne. Gotuje codziennie dla siebie i partnera, często potrawy szybkie i łatwe. Czasami jednak przychodzą takie chwile, że z prostych rzeczy wyczarowuje pyszne, wyjątkowe dania. Gdy mam wenę twórczą - wychodzą rzeczy najwspanialsze dla podniebienia. Gdy jestem w sklepie i kupuje produkty to już wyobrażam sobie co pysznego i wyjątkowego można z tego przygotować. _Gotowanie wychodzi mi super ;-) , jednak nad zdjęciami będę musiała trochę popracować, więc proszę o cierpliwość ;-)

schowaj...

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Statystyki

Odwiedziny: 514153

Lubię to

Więcej w serwisach WP

RTV-AGD

Pytamy.pl

<
Durszlak.pl

Spaghetti z baklazanem

poniedziałek, 17 stycznia 2011 11:04
Skocz do komentarzy

Przepis pochodzi z małej książeczki, która była dodana do Gazety Wyborczej. Dokładnie, nie jestem w stanie powiedzieć, gdyż przepis został zapisany w zeszycie, a książeczka zwrócona właścicielowi.

 

  

 

Składniki

1)      500 g spaghetti

2)      125 g świeżo startego parmezanu

3)      1 duży bakłażan (około 500 g) pokrojony na cienkie plasterki

4)      2 łyżki soli

5)      1 szklanka oliwy z oliwek

Sos:

6)      1 kg dojrzałych pomidorów

7)      1 czerwona cebula drobno pokrojona

8)      2 ząbki czosnku drobno posiekane

9)      garść liści bazylii, poszarpanych palcami

10)   2 łyżki oliwy z oliwek

11)  cukier

12)   sól

Sposób wykonania:

Ułożyć warstwami plastry bakłażana na cedzaku, posypując je solą. Zostawić na godzinę. Wlej oliwę do głębokiej patelni, rozgrzej mocno. Wkładać partiami plastry bakłażana, ocierając je przedtem z soli i smażyć na złoto ok. 5-7 minut. Wyjmij je łyżką cedzakową i dodatkowo osuszyć z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach.

Sos: Włożyć pomidory, cebulę, czosnek, bazylię, oliwę, cukier i sól do rondla, wymieszaj. Przykryj pokrywką i gotuj na średnim ogniu około 15 minut, aż pomidory się rozpadną. Odkryj rondel i duś sos na wolnym ogniu około 40 minut, aż zgęstnieje. Przestudź lekko i zmiksuj.

Makaron ugotuj al dente w dużej ilości wody, następnie odlej wodę i wymieszaj z sosem.

Podawać na plastrach bakłażana, posypany parmezanem.

Podziel się
oceń
0
0



Więcej na ten temat


sobota, 18 listopada 2017

Przepisy od A do Z

Dieta paleo

Dodatki

Kuchnia Tajska

Makaron

Małe co nieco

Ryba

Sałatki i surówki

Urlopowe

Zupy