Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 264 056 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Kalendarz

« sierpień »
pn wt śr cz pt sb nd
 010203040506
07080910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   

O moim bloogu

"Smaczne opowieści" to blog o codziennym gotowaniu - moim gotowaniu. Kuchnia to dla mnie miejsce wyjątkowe, uwielbiam eksperymenty kulinarne. Gotuje codziennie dla siebie i partnera, często potrawy...

więcej...

"Smaczne opowieści" to blog o codziennym gotowaniu - moim gotowaniu. Kuchnia to dla mnie miejsce wyjątkowe, uwielbiam eksperymenty kulinarne. Gotuje codziennie dla siebie i partnera, często potrawy szybkie i łatwe. Czasami jednak przychodzą takie chwile, że z prostych rzeczy wyczarowuje pyszne, wyjątkowe dania. Gdy mam wenę twórczą - wychodzą rzeczy najwspanialsze dla podniebienia. Gdy jestem w sklepie i kupuje produkty to już wyobrażam sobie co pysznego i wyjątkowego można z tego przygotować. _Gotowanie wychodzi mi super ;-) , jednak nad zdjęciami będę musiała trochę popracować, więc proszę o cierpliwość ;-)

schowaj...

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Statystyki

Odwiedziny: 502521

Lubię to

Więcej w serwisach WP

Bloog.pl

Bloog.pl

<
Durszlak.pl

Krokiety z pieczarkami i kiszoną kapustą

niedziela, 16 stycznia 2011 17:21
Skocz do komentarzy

Wiele potraw czy dodatków przygotowuje bez przepisu, może przy pierwszym wykonaniu patrzę w przepis ale jest to bardziej wzorowanie się niż ślepe naśladowanie.

Krokiety są tego przykładem, bo co jest trudnego w zrobieniu naleśników i farszu a następnie obtoczeniu w jajku i tartej bułce i usmażeniu na patelni. Ot, cały przepis.

 

 

Składniki  

1) Kilka/ kilkanaście naleśników  

2) Pieczarki  

3) Cebula lub szalotka

4) Kiszona kapusta

5) Masło

6) Jajka

7) Bułka tarta

8) Olej

9) Sól, pieprz

 

Sposób wykonania:

Pieczarki oczyścić, umyć i poszatkować. Cebulę lub szalotkę, pokrojoną w drobna kostkę zeszklić na małej ilości masła, po czym dodać więcej masła oraz poszatkowane pieczarki. Dusić.  W tym czasie, kiszoną kapustę pokroić drobno, chwilę pogotować na małym ogniu. Gdy kapusta trochę zmięknie, dołożyć ją do usmażonych pieczarek.  Wszystko dokładnie wymieszać  i  dusić  jeszcze  chwilę.  Doprawić  solą i pieprzem.  Farsz nałożyć na naleśniki, a następnie złożyć je w prostokąt. Złożone naleśniki obtoczyć w rozbełtanych jajkach, potem w tartej bułce i smażyć na oleju, by się zarumieniły z każdej strony.

Podziel się
oceń
0
0



Więcej na ten temat


Komentarze do wpisu

Skocz do dodawania komentarzy
  • dodano: 05 grudnia 2014 16:36

    Przepraszam, ze tak pozno odpisuje. Zjawiam sie tutaj tylko po to aby przeniesc przepisy na nowy blogg.
    Niestety nie moge Ci pomoc w proporcjach, gdyz farsz do krokitow robie na tzw oko. Lubisz pieczarki dodaj ich wiecej niz kapusty.

    autor anaht83

    blog: smaczne-opowiesci.bloog.pl

  • dodano: 14 października 2014 16:52

    przepysznie wyglądające krokiety, aż szkoda że nie ma proporcji na farsz, bo dopiero ucze się gotowania, ale dzielnie sie staram, mimo, że czasami mi nie wychodzi tak jak powinno :) wezmę Twoje składniki, ale proporcje to zagadka, czy sprawdza się jak w tym przepisie? http://www.gwiazdywkuchni.pl/Przepis,pierogi-z-kapusta-i-grzybami.php ale tam sa suszone grzyby, a ja mam tylko pieczarki, wiec na logike nie bede namaczac tylko zrobię jak u Ciebie w sposobie przygotowania :)

    autor Ania

Zapamiętaj Nick

Zapamiętaj Blog

Wstaw emotikona

Akceptuję regulamin i zobowiązuję się do przestrzegania jego postanowień.

wtorek, 22 sierpnia 2017

Przepisy od A do Z

Dieta paleo

Dodatki

Kuchnia Tajska

Makaron

Małe co nieco

Ryba

Sałatki i surówki

Urlopowe

Zupy