Bloog Wirtualna Polska
Są 1 272 192 bloogi | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Kalendarz

« listopad »
pn wt śr cz pt sb nd
  0102030405
06070809101112
13141516171819
20212223242526
27282930   

O moim bloogu

"Smaczne opowieści" to blog o codziennym gotowaniu - moim gotowaniu. Kuchnia to dla mnie miejsce wyjątkowe, uwielbiam eksperymenty kulinarne. Gotuje codziennie dla siebie i partnera, często potrawy...

więcej...

"Smaczne opowieści" to blog o codziennym gotowaniu - moim gotowaniu. Kuchnia to dla mnie miejsce wyjątkowe, uwielbiam eksperymenty kulinarne. Gotuje codziennie dla siebie i partnera, często potrawy szybkie i łatwe. Czasami jednak przychodzą takie chwile, że z prostych rzeczy wyczarowuje pyszne, wyjątkowe dania. Gdy mam wenę twórczą - wychodzą rzeczy najwspanialsze dla podniebienia. Gdy jestem w sklepie i kupuje produkty to już wyobrażam sobie co pysznego i wyjątkowego można z tego przygotować. _Gotowanie wychodzi mi super ;-) , jednak nad zdjęciami będę musiała trochę popracować, więc proszę o cierpliwość ;-)

schowaj...

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Statystyki

Odwiedziny: 514293

Lubię to

Więcej w serwisach WP

RTV-AGD

Pytamy.pl

<
Durszlak.pl

Pieczeń II

sobota, 15 stycznia 2011 17:25
Skocz do komentarzy

Kolejny eksperyment kulinarny, tym razem z wykorzystaniem pieczeni. Celem było uzyskanie delikatnego i miękkiego mięsa.

Dlatego kierując się intuicją postanowiłam trochę poeksperymentować.

 

Składniki

1)      wieprzowina na pieczeń

2)      3-4 ząbki czosnku

3)      1 łyżka majeranku

4)      trochę oleju

5)      sól i pieprz (czarny, czerwony, biały)

Sposób przygotowania:

Mięso opłukać i osuszyć. Olej wlać do małej miseczki, dodać przeciśnięty przez prasę czosnek, sól i sporą ilość pieprzu. Mięso położyć na folii aluminiowej (tak dużej aby można było zawinąć w nią pieczeń), następnie natrzeć mięso wcześniej przygotowanym olejem. Mięso zawinąć w folię i odstawić do lodówki na około 2 godziny.

Po tym czasie, wyjąć mięso z lodówki, włożyć do naczynia żaroodpornego (nie wyjmować z folii). Do naczynia nalać trochę wody około 1 centymetr na dnie. Naczynie przykryć i włożyć do piekarnika. Temperaturę w piekarniku ustawić na 220- 250°C, piec około 2-3 godziny.

W ten sposób mięso wyszło bardzo, bardzo delikatne i soczyste.

 

Podziel się
oceń
0
0


Tagi: pieczeń

Więcej na ten temat


sobota, 18 listopada 2017

Przepisy od A do Z

Dieta paleo

Dodatki

Kuchnia Tajska

Makaron

Małe co nieco

Ryba

Sałatki i surówki

Urlopowe

Zupy