Bloog Wirtualna Polska
Są 1 272 143 bloogi | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Kalendarz

« listopad »
pn wt śr cz pt sb nd
  0102030405
06070809101112
13141516171819
20212223242526
27282930   

O moim bloogu

"Smaczne opowieści" to blog o codziennym gotowaniu - moim gotowaniu. Kuchnia to dla mnie miejsce wyjątkowe, uwielbiam eksperymenty kulinarne. Gotuje codziennie dla siebie i partnera, często potrawy...

więcej...

"Smaczne opowieści" to blog o codziennym gotowaniu - moim gotowaniu. Kuchnia to dla mnie miejsce wyjątkowe, uwielbiam eksperymenty kulinarne. Gotuje codziennie dla siebie i partnera, często potrawy szybkie i łatwe. Czasami jednak przychodzą takie chwile, że z prostych rzeczy wyczarowuje pyszne, wyjątkowe dania. Gdy mam wenę twórczą - wychodzą rzeczy najwspanialsze dla podniebienia. Gdy jestem w sklepie i kupuje produkty to już wyobrażam sobie co pysznego i wyjątkowego można z tego przygotować. _Gotowanie wychodzi mi super ;-) , jednak nad zdjęciami będę musiała trochę popracować, więc proszę o cierpliwość ;-)

schowaj...

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Statystyki

Odwiedziny: 514193

Lubię to

Więcej w serwisach WP

RTV-AGD

Pytamy.pl

<
Durszlak.pl

Kreta

sobota, 15 stycznia 2011 17:37
Skocz do komentarzy

Kuchnia kreteńska podobno należy do najzdrowszych kuchni świata. Hmmm, może coś w tym jest, bo dopiero na Krecie pokochałam oliwę z oliwek. Teraz używam głównie oliwy z oliwek do wszystkiego. Rewelacyjnie smakuje świeży chleb maczany w oliwie – pychota.

Natomiast na ciepłe, można wręcz powiedzieć gorące letnie dni – najlepsza lodowata kawa Frappe. Właśnie na Krecie miałam możliwość spróbowania jej po raz, pierwszy super. Potem w trakcie wycieczki objazdowej specjalnie zatrzymaliśmy się w jakiejś małej miejscowości, weszliśmy do lokalu, w którym starsza pani była w trakcie przygotowywania frytek – pewnie na późniejsze posiłki. Zamówiliśmy właśnie Frappe, którą przygotowała na naszych oczach przy okazji ucząc nasz liczyć po grecku.

Zdjęć posiadam trochę, ale niestety nie pamiętam już jak dokładnie nazywały się pokazane na nich potrawy.

 

1) Horiatiki (sałatka po grecku)


 

2) Boureki


 

3) To najprawdopodobniej była baranina (jagnięcina)



 

4) Ryby




 

5) Ziemniak pieczony w folii z mięsem (pewnie też baranina)



Na koniec sytego posiłku, podawane do spróbowania, albo jak to woli na lepsze trawienie - Raki



Już na sam koniec, coś bez czego nie byłoby tej wspaniałej kuchni



Podziel się
oceń
0
0

Więcej na ten temat


sobota, 18 listopada 2017

Przepisy od A do Z

Dieta paleo

Dodatki

Kuchnia Tajska

Makaron

Małe co nieco

Ryba

Sałatki i surówki

Urlopowe

Zupy