Bloog Wirtualna Polska
Są 1 272 143 bloogi | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Kalendarz

« listopad »
pn wt śr cz pt sb nd
  0102030405
06070809101112
13141516171819
20212223242526
27282930   

O moim bloogu

"Smaczne opowieści" to blog o codziennym gotowaniu - moim gotowaniu. Kuchnia to dla mnie miejsce wyjątkowe, uwielbiam eksperymenty kulinarne. Gotuje codziennie dla siebie i partnera, często potrawy...

więcej...

"Smaczne opowieści" to blog o codziennym gotowaniu - moim gotowaniu. Kuchnia to dla mnie miejsce wyjątkowe, uwielbiam eksperymenty kulinarne. Gotuje codziennie dla siebie i partnera, często potrawy szybkie i łatwe. Czasami jednak przychodzą takie chwile, że z prostych rzeczy wyczarowuje pyszne, wyjątkowe dania. Gdy mam wenę twórczą - wychodzą rzeczy najwspanialsze dla podniebienia. Gdy jestem w sklepie i kupuje produkty to już wyobrażam sobie co pysznego i wyjątkowego można z tego przygotować. _Gotowanie wychodzi mi super ;-) , jednak nad zdjęciami będę musiała trochę popracować, więc proszę o cierpliwość ;-)

schowaj...

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Statystyki

Odwiedziny: 514159

Lubię to

Więcej w serwisach WP

RTV-AGD

Pytamy.pl

<
Durszlak.pl

Zupa krem z zielonego groszku

piątek, 14 stycznia 2011 12:45
Skocz do komentarzy

 

 

Składniki:

  • 500 g groszku (świeżego lub mrożonego)
  • 1 cebula lub 2 szarlotki
  • 800 ml bulionu wołowo-drobiowego* lub 2 kostki bulionowe i 800 ml wody
  • 3 łyżki masła
  • 150 g słodkiej śmietany
  • sól, pieprz

Sposób wykonania:

Cebulę lub szarlotkę zeszklić na maśle, w rondlu, w którym ma się gotować zupa. Wrzucić opłukany groszek i dusić na niewielkim ogniu pod przykryciem 20 minut, w razie potrzeby wlewając po łyżce bulionu. Następnie przetrzeć przez sito lub zmiksować z połową bulionu. Wlać resztę bulionu, gotować 5 minut, dodać śmietanę i doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Podawać z groszkiem ptysiowym* lub pasztecikami*.

 

Smacznego.

 

# Przepis pochodzi z książki „Kuchnia Polska” Małgorzata Wasilewska

 

Podziel się
oceń
0
0



Więcej na ten temat


sobota, 18 listopada 2017

Przepisy od A do Z

Dieta paleo

Dodatki

Kuchnia Tajska

Makaron

Małe co nieco

Ryba

Sałatki i surówki

Urlopowe

Zupy