Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 264 056 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Kalendarz

« sierpień »
pn wt śr cz pt sb nd
 010203040506
07080910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   

O moim bloogu

"Smaczne opowieści" to blog o codziennym gotowaniu - moim gotowaniu. Kuchnia to dla mnie miejsce wyjątkowe, uwielbiam eksperymenty kulinarne. Gotuje codziennie dla siebie i partnera, często potrawy...

więcej...

"Smaczne opowieści" to blog o codziennym gotowaniu - moim gotowaniu. Kuchnia to dla mnie miejsce wyjątkowe, uwielbiam eksperymenty kulinarne. Gotuje codziennie dla siebie i partnera, często potrawy szybkie i łatwe. Czasami jednak przychodzą takie chwile, że z prostych rzeczy wyczarowuje pyszne, wyjątkowe dania. Gdy mam wenę twórczą - wychodzą rzeczy najwspanialsze dla podniebienia. Gdy jestem w sklepie i kupuje produkty to już wyobrażam sobie co pysznego i wyjątkowego można z tego przygotować. _Gotowanie wychodzi mi super ;-) , jednak nad zdjęciami będę musiała trochę popracować, więc proszę o cierpliwość ;-)

schowaj...

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Statystyki

Odwiedziny: 502529

Lubię to

Więcej w serwisach WP

Bloog.pl

Bloog.pl

<
Durszlak.pl

Groszek ptysiowy

piątek, 14 stycznia 2011 12:45
Skocz do komentarzy

Wiem, że groszek ptysiowy bez problemu można kupić w sklepie, ładnie zapakowany. Niestety ja, jak do tej pory tutaj go nie znalazłam, a że występuje jako dodatek do większości zup, postanowiłam wykonać go według przepisu zamieszczonego w książce „Kuchnia Polska” Małgorzata Wasilewska.

 

Składniki:

  • 150 g mąki
  • 80 g masła
  • 3 duże lub 4 małe jajka
  • sól

Sposób wykonania:

W rondlu o grubym dnie zagotować 180 ml wody. Dodać masło, szczyptę soli i zmniejszyć ogień do minimum. Wsypać mąkę i szybko mieszając, uważając, by ciasto nie przywierało do dna. Po 5 minutach, nie przerywając mieszania, rondel zdjąć z ognia. Kiedy ciasto nieco ostygnie, dodać 1 jajko i dopiero gdy całkowicie połączy się z masą wbić następne. W ten sam sposób dodać pozostałe i mieszać jeszcze 5 minut. Za pomocą worka cukierniczego lub łyżeczki nakładać na wyłożoną papierem blachę porcje ciasta wielkości małego łuskanego orzecha laskowego, zachowując między nimi dość dużą odległość, ponieważ ciasto w czasie pieczenia ponad dwukrotnie zwiększa objętość. Blachę włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec na 10-12 minut na złoty kolor.

Groszek ptysiowy podawać do czystych lub przecieranych zup.

 

Podziel się
oceń
0
0



Więcej na ten temat


wtorek, 22 sierpnia 2017

Przepisy od A do Z

Dieta paleo

Dodatki

Kuchnia Tajska

Makaron

Małe co nieco

Ryba

Sałatki i surówki

Urlopowe

Zupy