Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 264 057 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Kalendarz

« sierpień »
pn wt śr cz pt sb nd
 010203040506
07080910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   

O moim bloogu

"Smaczne opowieści" to blog o codziennym gotowaniu - moim gotowaniu. Kuchnia to dla mnie miejsce wyjątkowe, uwielbiam eksperymenty kulinarne. Gotuje codziennie dla siebie i partnera, często potrawy...

więcej...

"Smaczne opowieści" to blog o codziennym gotowaniu - moim gotowaniu. Kuchnia to dla mnie miejsce wyjątkowe, uwielbiam eksperymenty kulinarne. Gotuje codziennie dla siebie i partnera, często potrawy szybkie i łatwe. Czasami jednak przychodzą takie chwile, że z prostych rzeczy wyczarowuje pyszne, wyjątkowe dania. Gdy mam wenę twórczą - wychodzą rzeczy najwspanialsze dla podniebienia. Gdy jestem w sklepie i kupuje produkty to już wyobrażam sobie co pysznego i wyjątkowego można z tego przygotować. _Gotowanie wychodzi mi super ;-) , jednak nad zdjęciami będę musiała trochę popracować, więc proszę o cierpliwość ;-)

schowaj...

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Statystyki

Odwiedziny: 502589

Lubię to

Więcej w serwisach WP

Bloog.pl

Bloog.pl

<
Durszlak.pl

Rosół

środa, 12 stycznia 2011 18:59
Skocz do komentarzy

Przepisów na rosół jest setki. Zaglądając tylko do jednej książki z przepisami znalazłam dwa różne przepisy na rosół (wołowy, wołowo-drobiowy), przy czym żaden z nich w niczym nie przypomina tego domowego rosołu mojej mamy. Mamy jeszcze przepisy na buliony – jeśli chodzi o składniki bardzo podobne do rosołu, a jednak teoretycznie występuje między nimi różnica mimo, że tych dwóch nazw używa się zamiennie określając w ten sposób wywar mięsno-warzywny. Rosół (zupa rozsolna) jest typowo staropolską potrawą przygotowywaną z mięsa i warzyw, do jego przygotowania można użyć nie tylko drobiu, wieprzowiny czy wołowiny  ale także inne rodzaje mięsa. Bulion natomiast pochodzi z Francji, jest przygotowywany z tych samych składników co rosół, różnica jednak polega na tym, że do bulionu używamy większą ilość mięsa, wyniku czego wywar jest mocniejszy. Rosół sam w sobie jest gotowym daniem, bulion służy do gotowania lub duszenia potraw, zup czy sosów.

Wracając do przepsu na rosół czy bulion  zdecydowałam się  go  nie zamieszczać z dwóch powododów. Po pierwsze: przepis można znaleźć bez problemu w zasobach internatu. Po drugie: każda gospodyni ma swój własny przepis na rosół (często przekazywany z matki na córkę), a jego jakość w postaci smaku czy wyglądu przychodzi wraz z doświadczeniem.

 




Podziel się
oceń
0
0


Tagi: Rosół

Więcej na ten temat


Komentarze do wpisu

Skocz do dodawania komentarzy

Zapamiętaj Nick

Zapamiętaj Blog

Wstaw emotikona

Akceptuję regulamin i zobowiązuję się do przestrzegania jego postanowień.

wtorek, 22 sierpnia 2017

Przepisy od A do Z

Dieta paleo

Dodatki

Kuchnia Tajska

Makaron

Małe co nieco

Ryba

Sałatki i surówki

Urlopowe

Zupy