Bloog Wirtualna Polska
Są 1 272 143 bloogi | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Kalendarz

« listopad »
pn wt śr cz pt sb nd
  0102030405
06070809101112
13141516171819
20212223242526
27282930   

O moim bloogu

"Smaczne opowieści" to blog o codziennym gotowaniu - moim gotowaniu. Kuchnia to dla mnie miejsce wyjątkowe, uwielbiam eksperymenty kulinarne. Gotuje codziennie dla siebie i partnera, często potrawy...

więcej...

"Smaczne opowieści" to blog o codziennym gotowaniu - moim gotowaniu. Kuchnia to dla mnie miejsce wyjątkowe, uwielbiam eksperymenty kulinarne. Gotuje codziennie dla siebie i partnera, często potrawy szybkie i łatwe. Czasami jednak przychodzą takie chwile, że z prostych rzeczy wyczarowuje pyszne, wyjątkowe dania. Gdy mam wenę twórczą - wychodzą rzeczy najwspanialsze dla podniebienia. Gdy jestem w sklepie i kupuje produkty to już wyobrażam sobie co pysznego i wyjątkowego można z tego przygotować. _Gotowanie wychodzi mi super ;-) , jednak nad zdjęciami będę musiała trochę popracować, więc proszę o cierpliwość ;-)

schowaj...

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Statystyki

Odwiedziny: 514180

Lubię to

Więcej w serwisach WP

RTV-AGD

Pytamy.pl

<
Durszlak.pl

Bigos

środa, 05 stycznia 2011 11:58
Skocz do komentarzy

Gdy jestem na weselu, imieninach, urodzinach czy innej imprezie na której podawany jest bigos musze go spróbować i stwierdzam, że tyle ile kucharek czy gospodyń domowych tyle przepisów na bigos. W swoim krótkim życiu zjadłam już sporą ilość tego dania, ale tak naprawdę bigos smakuje rewelacyjnie rzadko. Wiem, o gustach i smakach się nie rozmawia, ale biorąc pod uwagę moje kubki smakowe rewelacyjny bigos jadłam za każdym razem u pewnej Pani. Nie wiem, jak ona to robiła, ale za każdym razem bigos smakował tak samo dobrze. Bardzo żałuję, że przez czas naszej znajomości nie spytałam się o przepis.

Moja mama gotuje bigos tylko z kapusty kiszonej i przyznaję, że za każdym razem ma inny smak. Spotkałam się także z bigosem tylko z białej kapusty (sama nawet kiedyś taki zrobiłam, ale to miało być zupełnie inne danie, a przez przypadek wyszło coś podobne do bigosu).

W swojej krótkiej kadencji gospodyni domowej, tylko raz ugotowałam bigos według przepisu mamy. Ja lubię bigosy ciemne i tłuste, moja mama robi jasne, zabarwione koncentratem pomidorowym, kwaśne.

Po pewnym czasie poszukiwań znalazłam przepis według którego gotuję teraz. Najlepszy bigos wyszedł mi za pierwszym razem, no i ten ostatni prezentowany na zdjęciach. Mimo, że bigos robiłam już kilkakrotnie mam problem z uzyskanie takiego samego dobrego smaku za każdym razem. Może jest to spowodowane tym, że nigdy nie robię dokładnie według przepisu, tylko wzoruję się na nim a reszta to swobodna inwencja twórcza.

 

 

Składniki:  

1) 1 kg kwaśnej kapusty  

2) 1 kg białej kapusty  

3) 800 g dowolnego mięsa bez kości (im więcej będzie gatunków tym lepiej)  

4) 500 g dowolnej kiełbasy  

5) 2 duże lub 3 małe cebule

6) 150 ml oleju lub 150 g smalcu

7) 20 g grzybów suszonych

8) 3 łyżki koncentratu pomidorowego

9) 1 liść laurowy

10) 2 ziarenka ziela angielskiego

11) sól, pieprz

 

Sposób wykonania:

Grzyby namoczyć w 0,5 litra wody na co najmniej 2 godziny. Potem wyjąć je, opłukać i pokroić w paski. Kapustę zalać wodą, w której się moczyły, przecedzoną przez gęste sitko lub filtr do kawy. Wrzucić grzyby, liść laurowy, ziele angielskie i gotować na wolnym ogniu. Pół godziny później dodać poszatkowaną białą kapustę, wlać 0,5 litra wody. Tymczasem na dwóch trzecich tłuszczu zeszklić obrana i pokrojona w drobną kostkę cebulę, dodać pokrojone w dwucentymetrową kostkę mięso, płaską łyżeczkę soli oraz pieprz i dusić 45 minut pod przykryciem. Jeśli w rondlu zabraknie płynu, dolewać po kilka łyżek wody. Mięso połączyć z kapustą i gotować razem 1,5 godziny, w razie potrzeby uzupełniając wodą. Potem wrzucić podsmażona na reszcie tłuszczu kiełbasę i gotować jeszcze godzinę, uważając, by bigos się nie przypalał. Piętnaście minut przed końcem dodać koncentrat pomidorowy i doprawić do smaku solą i pieprzem. Bigos będzie lepszy, jeśli przyrządzanie podzielimy na 2-3 dni, nie jest to jednak konieczne. Podawać z białym lub ciemnym pieczywem.

 

Ja osobiście używam mniej cebuli i dodaję pieczarki.


* Przepis pochodzi z książki „Kuchnia Polska”  Marzena Wasilewska

Podziel się
oceń
1
0


Tagi: Bigos

Więcej na ten temat


sobota, 18 listopada 2017

Przepisy od A do Z

Dieta paleo

Dodatki

Kuchnia Tajska

Makaron

Małe co nieco

Ryba

Sałatki i surówki

Urlopowe

Zupy