Bloog Wirtualna Polska
Są 1 272 143 bloogi | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Kalendarz

« listopad »
pn wt śr cz pt sb nd
  0102030405
06070809101112
13141516171819
20212223242526
27282930   

O moim bloogu

"Smaczne opowieści" to blog o codziennym gotowaniu - moim gotowaniu. Kuchnia to dla mnie miejsce wyjątkowe, uwielbiam eksperymenty kulinarne. Gotuje codziennie dla siebie i partnera, często potrawy...

więcej...

"Smaczne opowieści" to blog o codziennym gotowaniu - moim gotowaniu. Kuchnia to dla mnie miejsce wyjątkowe, uwielbiam eksperymenty kulinarne. Gotuje codziennie dla siebie i partnera, często potrawy szybkie i łatwe. Czasami jednak przychodzą takie chwile, że z prostych rzeczy wyczarowuje pyszne, wyjątkowe dania. Gdy mam wenę twórczą - wychodzą rzeczy najwspanialsze dla podniebienia. Gdy jestem w sklepie i kupuje produkty to już wyobrażam sobie co pysznego i wyjątkowego można z tego przygotować. _Gotowanie wychodzi mi super ;-) , jednak nad zdjęciami będę musiała trochę popracować, więc proszę o cierpliwość ;-)

schowaj...

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Statystyki

Odwiedziny: 514166

Lubię to

Więcej w serwisach WP

RTV-AGD

Pytamy.pl

<
Durszlak.pl

Zupa pomidorowa

wtorek, 04 stycznia 2011 16:27
Skocz do komentarzy

Zupa pomidorowa należy do moich ulubionych zup. Jest to zupa na różnego rodzaju moje dolegliwości, gdy nie mam apetytu – pomidorowa, gdy męczy mnie „kac” – pomidorowa.

Przepisów na zupę pomidorową jest wiele. Ja sama przyrządzam ją na kilka sposobów nie licząc zmiany dodatków (ryż, różne rodzaje makaronów, groszek ptysiowy).

W domu rodzinnym zupa pomidorowa przyrządzana była na wywarze mięsno-warzywnym przy użyciu koncentratu pomidorowego – ładny czerwony kolor i smak oraz zaklepana mlekiem z mąką. Ja jednak najczęściej używam pomidorów z puszki, choć najsmaczniejsze są te ugotowane na bazie świeżych pomidorów (jednak do tego potrzebne są smaczne, aromatyczne pomidory), ich kolor jest bledszy jednak smak rewelacyjny.  Moim faworytem są czyste zupy pomidorowe, jedynie dodana śmietana pod koniec procesu gotowania lub w momencie podawania na stół.

 

Składniki:

Trochę mięsa, marchewka, pietruszka, seler w ilościach indywidualnych, czyli jak kto lubi.

Jedna puszka pomidorów – najlepiej tych bez skórki. Sól, pieprz, trochę śmietany – jaką, kto lubi.

 

Sposób przyrządzania:

Z mięsa i warzyw ugotować wywar, pod koniec gotowania dodać pomidory – można je pokroić na mniejsze części jeśli są całe. Potem dodać śmietanę ewentualnie łyżkę mleka.

Następnie jazda dowolna: można podawać zupę czystą, lub warzywa pokroić w cienkie plasterki a mięso rozdrobnić na małe cząstki. Podawać z ryżem, makaronem, groszkiem ptysiowym czy nawet z grzankami.

 

Smacznego

 

Podziel się
oceń
0
0



Więcej na ten temat


Komentarze do wpisu

Skocz do dodawania komentarzy

Zapamiętaj Nick

Zapamiętaj Blog

Wstaw emotikona

Akceptuję regulamin i zobowiązuję się do przestrzegania jego postanowień.

sobota, 18 listopada 2017

Przepisy od A do Z

Dieta paleo

Dodatki

Kuchnia Tajska

Makaron

Małe co nieco

Ryba

Sałatki i surówki

Urlopowe

Zupy