Bloog Wirtualna Polska
Są 1 272 192 bloogi | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Kalendarz

« listopad »
pn wt śr cz pt sb nd
  0102030405
06070809101112
13141516171819
20212223242526
27282930   

O moim bloogu

"Smaczne opowieści" to blog o codziennym gotowaniu - moim gotowaniu. Kuchnia to dla mnie miejsce wyjątkowe, uwielbiam eksperymenty kulinarne. Gotuje codziennie dla siebie i partnera, często potrawy...

więcej...

"Smaczne opowieści" to blog o codziennym gotowaniu - moim gotowaniu. Kuchnia to dla mnie miejsce wyjątkowe, uwielbiam eksperymenty kulinarne. Gotuje codziennie dla siebie i partnera, często potrawy szybkie i łatwe. Czasami jednak przychodzą takie chwile, że z prostych rzeczy wyczarowuje pyszne, wyjątkowe dania. Gdy mam wenę twórczą - wychodzą rzeczy najwspanialsze dla podniebienia. Gdy jestem w sklepie i kupuje produkty to już wyobrażam sobie co pysznego i wyjątkowego można z tego przygotować. _Gotowanie wychodzi mi super ;-) , jednak nad zdjęciami będę musiała trochę popracować, więc proszę o cierpliwość ;-)

schowaj...

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Statystyki

Odwiedziny: 514275

Lubię to

Więcej w serwisach WP

RTV-AGD

Pytamy.pl

<
Durszlak.pl

Fiskeboller (pulpety rybne)

czwartek, 23 grudnia 2010 19:02
Skocz do komentarzy

Fiskeboller (pulpety rybne) są częstym daniem w Norwegii. Podawane najczęściej z białym sosem, ziemniakami i bukietem warzyw np. marchewka/kalafior/brokuł.

Pulpety rybne można przygotować samemu (duża ilość przepisów w Internecie) lub kupić gotowe.

Ja osobiście nie zebrałam się na odwagę samodzielnego ich wykonania (brak maszynki do mielenia) jednak często kupuje gotowe. Na samym początku znałam tylko jeden sposób ich przyrządzania, jednak wraz rozwojem umiejętności językowych i możliwości rozumienia przepisów w oryginale (zawsze można użyć tłumacza), znalazłam kilka ciekawych pomysłów przyrządzania. Na sam początek jeden z bardziej popularnych.

 


 

Pulpety rybne w białym sosie

 

Składniki:

  • Opakowanie fiskeboller
  • 2 - 3 łyżki margaryny / masła
  • mąka
  • sól i pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • woda / mleko

Sposób przygotowania:

Do garnka wrzucasz masło/margarynę oraz mąkę, czekasz aż trochę się podrumieni. Dodać mleko szybko mieszając, tak aby sos wyszedł gęsty ale bez grudek. Dodać pieprz, sól i gałkę do smaku. Wrzucić do niego odcedzone pulpety i chwilę gotować.

Podawać z ziemniakami i gotowanymi warzywami.

Smacznego.

Podziel się
oceń
1
0


Komentarze do wpisu

Skocz do dodawania komentarzy
  • dodano: 02 czerwca 2013 1:21

    Jadłam to. Tragedia :(

    autor Jana

Zapamiętaj Nick

Zapamiętaj Blog

Wstaw emotikona

Akceptuję regulamin i zobowiązuję się do przestrzegania jego postanowień.

sobota, 18 listopada 2017

Przepisy od A do Z

Dieta paleo

Dodatki

Kuchnia Tajska

Makaron

Małe co nieco

Ryba

Sałatki i surówki

Urlopowe

Zupy