Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 264 057 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Kalendarz

« sierpień »
pn wt śr cz pt sb nd
 010203040506
07080910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   

O moim bloogu

"Smaczne opowieści" to blog o codziennym gotowaniu - moim gotowaniu. Kuchnia to dla mnie miejsce wyjątkowe, uwielbiam eksperymenty kulinarne. Gotuje codziennie dla siebie i partnera, często potrawy...

więcej...

"Smaczne opowieści" to blog o codziennym gotowaniu - moim gotowaniu. Kuchnia to dla mnie miejsce wyjątkowe, uwielbiam eksperymenty kulinarne. Gotuje codziennie dla siebie i partnera, często potrawy szybkie i łatwe. Czasami jednak przychodzą takie chwile, że z prostych rzeczy wyczarowuje pyszne, wyjątkowe dania. Gdy mam wenę twórczą - wychodzą rzeczy najwspanialsze dla podniebienia. Gdy jestem w sklepie i kupuje produkty to już wyobrażam sobie co pysznego i wyjątkowego można z tego przygotować. _Gotowanie wychodzi mi super ;-) , jednak nad zdjęciami będę musiała trochę popracować, więc proszę o cierpliwość ;-)

schowaj...

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Statystyki

Odwiedziny: 502588

Lubię to

Więcej w serwisach WP

Bloog.pl

Bloog.pl

<
Durszlak.pl

Ryba po grecku

czwartek, 23 grudnia 2010 19:03
Skocz do komentarzy

Uwielbiam ryby w każdej postaci, a ryba po grecku należy do jednych z moich ulubionych dań.


Składniki:

  • 600 g filetów rybnych
  • 4 łyżki oleju do smażenia ryby
  • 1 duża marchew
  • 1 mała pietruszka lub pół dużej
  • ćwierć średniego selera
  • 2 duże cebule
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżki oliwy lub dobrego oleju do duszenia warzyw
  • 2-3 łyżki octu z białego wina lub sok z połowy cytryny
  • sól, pieprz, cukier
  • pół pęczka natki pietruszki

 

 

Sposób wykonania:

Rybę opłukać, podzielić na porcje, posolić, skropić sokiem z cytryny i zostawić na co najmniej pół godziny. Tymczasem przygotować można sos. Warzywa wymyć, oskrobać i pociąć w bardzo cienkie paski. Obraną cebulę przekroić na pół, a potem pokroić w niezbyt cienkie półkrążki. W płaskim rondlu podgrzać oliwę, wrzucić rozdrobnione warzywa i na małym ogniu dusić pod przykryciem, często mieszając i dolewając w razie potrzeby kilka łyżek wody. Po 40 minutach dodać koncentrat pomidorowy, ocet lub sok z cytryny oraz po płaskiej łyżeczce soli i cukru. Dusić jeszcze 15 minut. Doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem i octem/sokiem z cytryny.

Na dużej patelni rozgrzać mocno olej i kłaść na nim osuszone filety. Po chwili zmniejszyć nieco ogień i smażyć rybę po 5-6 minut z każdej strony. Usmażone filety osuszyć z tłuszczu, ułożyć na półmisku, zalać sosem warzywnym i pozostawić do ostygnięcia. Udekorować natką pietruszki. Ryba po grecku zyskuje na smaku, jeśli przed podaniem kilka godzin poleży w lodówce. Można ją również podawać na ciepło.

 

Smacznego.

 

* Przepis pochodzi z książki „Kuchnia Polska” Marzena Wasilewska Wydawnictwo Olesiejuk Sp. Zo.o

Podziel się
oceń
0
0


Tagi: Ryba

Więcej na ten temat


wtorek, 22 sierpnia 2017

Przepisy od A do Z

Dieta paleo

Dodatki

Kuchnia Tajska

Makaron

Małe co nieco

Ryba

Sałatki i surówki

Urlopowe

Zupy