Bloog Wirtualna Polska
Są 1 264 272 bloogi | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Kalendarz

« sierpień »
pn wt śr cz pt sb nd
 010203040506
07080910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   

O moim bloogu

"Smaczne opowieści" to blog o codziennym gotowaniu - moim gotowaniu. Kuchnia to dla mnie miejsce wyjątkowe, uwielbiam eksperymenty kulinarne. Gotuje codziennie dla siebie i partnera, często potrawy...

więcej...

"Smaczne opowieści" to blog o codziennym gotowaniu - moim gotowaniu. Kuchnia to dla mnie miejsce wyjątkowe, uwielbiam eksperymenty kulinarne. Gotuje codziennie dla siebie i partnera, często potrawy szybkie i łatwe. Czasami jednak przychodzą takie chwile, że z prostych rzeczy wyczarowuje pyszne, wyjątkowe dania. Gdy mam wenę twórczą - wychodzą rzeczy najwspanialsze dla podniebienia. Gdy jestem w sklepie i kupuje produkty to już wyobrażam sobie co pysznego i wyjątkowego można z tego przygotować. _Gotowanie wychodzi mi super ;-) , jednak nad zdjęciami będę musiała trochę popracować, więc proszę o cierpliwość ;-)

schowaj...

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Statystyki

Odwiedziny: 502813

Lubię to

Więcej w serwisach WP

Bloog.pl

Bloog.pl

<
Durszlak.pl

Zupa ogórkowa (torebka)

środa, 15 grudnia 2010 10:06
Skocz do komentarzy

Gotowa z zupa z torebki lub jak kto woli zupa w proszku jest rozwiązaniem nowoczesnym, wygodnym i bardzo szybkim. Nie ma nic prostszego niż wsypać zawartość torebki do garnka z wodą i zagotować. Idealny obiad dla mniej zdolnych kucharzy i leniwych. Od czasu do czasu sama jestem leniwa i przygotowuję zupę z proszku. Jednak nie należę do zwolenników a tym bardziej fanów takiego „gotowania”. W swojej kuchni posiadam kilka torebek najróżniejszych zup w proszku m.in. żurek czy czerwony barszcz, ale od momentu kiedy wiem, gdzie tutaj można kupić buraczki, ta zupa już nie pojawia się w półce. Z żurkiem jest gorzej, bo nigdzie go nie dostanę, no może w „Polskim Sklepie” albo ewentualnie sama mogę robić zakwas – może kiedyś spróbuje.

W każdym razie od czasu do czasu wykorzystuję zupy w proszku do przygotowania obiadu, ale nigdy nie robię tego w najprostszy sposób: wsypania zawartości do wody, zawszę dodaję starte warzywa lub wywar z mięsa/kości. Przygotowanie takiej zupy zajmuje bardzo często tyle samo czasu co przygotowanie tradycyjnej zupy, ale w przypadku braku oryginalnych składników muszę wspomagać się tym co mam.

Wczorajsza zupa ogórkowa powstała właśnie w taki sposób. W słoiku zostały dwa ostatnie kiszone ogórki, w lodówce leżało mięso, w półce ostatnie opakowanie zupy ogórkowej ze zbliżającym się terminem ważności – nic tylko do dzieła.


 

Składniki:

# opakowanie zupy ogórkowej w proszku

# 2 marchewki

# 5-7 ziemniaków

# kiszone ogórki

# mięso / kości na bulion

# koperek / pietruszka

 

Sposób przygotowania:

Mięso opłukać, zalać wodą, ugotować. W trakcie gotowania dodać pokrojoną w talarki marchewkę i ziemniaki pokrojone w dużą kostkę.

Gdy mięso będzie miękkie, dodać starte na tarce kiszone ogórki oraz zawartość torebki, postępując zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Nie używam soli i przypraw do gotowania bulionu, bo zupa sama w sobie ma ich wystarczającą ilość. Wszystkie składniki gotować  chwilę razem. Posypać koperkiem / pietruszką.

Smacznego.

Podziel się
oceń
0
0


środa, 23 sierpnia 2017

Przepisy od A do Z

Dieta paleo

Dodatki

Kuchnia Tajska

Makaron

Małe co nieco

Ryba

Sałatki i surówki

Urlopowe

Zupy