Bloog Wirtualna Polska
Są 1 264 273 bloogi | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Kalendarz

« sierpień »
pn wt śr cz pt sb nd
 010203040506
07080910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   

O moim bloogu

"Smaczne opowieści" to blog o codziennym gotowaniu - moim gotowaniu. Kuchnia to dla mnie miejsce wyjątkowe, uwielbiam eksperymenty kulinarne. Gotuje codziennie dla siebie i partnera, często potrawy...

więcej...

"Smaczne opowieści" to blog o codziennym gotowaniu - moim gotowaniu. Kuchnia to dla mnie miejsce wyjątkowe, uwielbiam eksperymenty kulinarne. Gotuje codziennie dla siebie i partnera, często potrawy szybkie i łatwe. Czasami jednak przychodzą takie chwile, że z prostych rzeczy wyczarowuje pyszne, wyjątkowe dania. Gdy mam wenę twórczą - wychodzą rzeczy najwspanialsze dla podniebienia. Gdy jestem w sklepie i kupuje produkty to już wyobrażam sobie co pysznego i wyjątkowego można z tego przygotować. _Gotowanie wychodzi mi super ;-) , jednak nad zdjęciami będę musiała trochę popracować, więc proszę o cierpliwość ;-)

schowaj...

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Statystyki

Odwiedziny: 502856

Lubię to

Więcej w serwisach WP

Bloog.pl

Bloog.pl

<
Durszlak.pl

Ribbe - norweskie żeberka

czwartek, 09 grudnia 2010 11:38
Skocz do komentarzy

Ribbe jest jednym z głównych dań na norweskim wigilijnym stole.

Na jednej z norweskich stron internetowych z przepisami na ribbe znalazłam informację, że Norwegowie w przeciągu Świąt Bożego Narodzenia zjadają około 3000000 kg tego mięsa.

Jest to ten okres w roku, w którym nie powinno zabraknąć jedzenia, a nie do pomyślenia jest, aby na świątecznym śniadaniu mogłoby zabraknąć ribbe. Dlatego w przepisach pojawia się przelicznik od 300g – 500g lub nawet więcej mięsa na osobę. W każdym przepisie podkreślają, że idealne ribbe wydaje chrupiące trzaski. Przyznaję, miałam okazję kilkakrotnie spożywać ribbe przyrządzone przez kogoś, ale o co chodzi z tymi trzaskami, to nie wiem. Jedynie co mi przychodzi do głowy, to myśl, że powinny być chrupiące, ale te co ja jadłam były bardzo delikatne i miękkie.

Muszę przyznać, że wykonanie ribbe jest dość pracochłonne, a i oryginalne przepisy w niektórych momentach są dla mnie zbyt skomplikowane. Tak więc eksperymentuje według wybranego przepisu, a w przypadku części nie zrozumiałych wykorzystuje intuicję.

 

 

Składniki:  

1) 2.5 kg cienkich żeberek  

2) Sól i czarny pieprz, zgnieciony  

3) Woda  

4) 1 cały ząbek czosnku w łupinach

5) 2 szt. trawy cytrynowej

Sposób wykonania:

 Natrzyj solą i pieprzem żeberka po czym pozostaw na 2-3 dni w lodówce owinięte w folię aluminiową. Zabieg ten daje to lepszy efekt. Zmyj soli  i pieprz z żeber po 2-3 dni a następnie nasól i popierz ponownie. Weź naczynie żaroodporne, lub specjalną formę z sitkiem wygiętym ku górze. Włóż żeberka do naczynia skórą do dołu i wlej wodę tak aby obejmowała mięso. Posyp trawą cytrynową i czosnkiem. Włożyć żeberka do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 60 minut, po tym czasie przez kolejne 60 minut wlewaj wody do naczynia, tak żeby wytworzyła się para nad żeberkami. Upewniaj się, że mają dużo wody wewnątrz, aby para nie znikła. Po tym czasie żeberka są prawie gotowe. Teraz tylko wyjmujemy żeberka z wody, przekładamy do innego naczynia i wkładamy do piekarnika z opcją grill na 10 minut.

 


Podziel się
oceń
0
0


środa, 23 sierpnia 2017

Przepisy od A do Z

Dieta paleo

Dodatki

Kuchnia Tajska

Makaron

Małe co nieco

Ryba

Sałatki i surówki

Urlopowe

Zupy