Bloog Wirtualna Polska
Są 1 272 192 bloogi | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Kalendarz

« listopad »
pn wt śr cz pt sb nd
  0102030405
06070809101112
13141516171819
20212223242526
27282930   

O moim bloogu

"Smaczne opowieści" to blog o codziennym gotowaniu - moim gotowaniu. Kuchnia to dla mnie miejsce wyjątkowe, uwielbiam eksperymenty kulinarne. Gotuje codziennie dla siebie i partnera, często potrawy...

więcej...

"Smaczne opowieści" to blog o codziennym gotowaniu - moim gotowaniu. Kuchnia to dla mnie miejsce wyjątkowe, uwielbiam eksperymenty kulinarne. Gotuje codziennie dla siebie i partnera, często potrawy szybkie i łatwe. Czasami jednak przychodzą takie chwile, że z prostych rzeczy wyczarowuje pyszne, wyjątkowe dania. Gdy mam wenę twórczą - wychodzą rzeczy najwspanialsze dla podniebienia. Gdy jestem w sklepie i kupuje produkty to już wyobrażam sobie co pysznego i wyjątkowego można z tego przygotować. _Gotowanie wychodzi mi super ;-) , jednak nad zdjęciami będę musiała trochę popracować, więc proszę o cierpliwość ;-)

schowaj...

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Statystyki

Odwiedziny: 514273

Lubię to

Więcej w serwisach WP

RTV-AGD

Pytamy.pl

<
Durszlak.pl

Potrawka z bobem

wtorek, 24 lipca 2012 18:23
Skocz do komentarzy

Zielone pyszne nasionka w połączeniu z kochanymi małymi pomidorkami koktajlowymi, a to wszystko w gęstym sosie śmietankowym.

 

  

 

Składniki (4 porcję)

1) 1 szkl ugotowanego, obranego bobu*

2) 20 dag małych pomidorków

3) 40 dag filetów z piersi kurczaka

4) 1 cebula

5) sok wyciśnięty z połówki cytryny

6) 1 szkl śmietany 30

7) kilka gałązek natki pietruszki

8) 3 szkl ugotowanego ryżu

9) sól, pieprz,

10) 3 łyżki masła

 

Sposób przygotowania

Filety z kurczaka umyj, osusz papierowym ręcznikiem a następnie natrzyj sokiem z cytryny - zachowa jasny kolor. Następnie filety pokój na mniejsze kawałki.

Cebulę obierz i pokrój w niewielką kostkę.

Na dużej patelni rozgrzej masło. Zeszklij na nim cebulę a następnie dołóż mięso i smaż razem około 2 minut na dużym płomieniu.  Do mięsa dolej śmietanę, przypraw solą, pieprzem i poczekaj, aż całość się zagotuje, po czym zmniejsz ogień i gotuj kilka minut.

Umyte pomidorki potnij na kawałki. Kiedy sos zacznie gęstnieć, dodaj bób, a po chwili pomidorki. Na koniec gotuj jeszcze około 15 minut, od czasu do czasu mieszając aby składanki nie przywarły do dna.

Natkę po opłukaniu i osuszeniu pokrój w paseczki a następnie wymieszaj je z ryżem.

Nałóż potrawkę na talerze a obok połóż porcję ryżu.

Najlepsze bezpośrednio po przyrządzeniu.

 

Smacznego.

 

*bob można zastąpić np zielonym groszkiem

Podziel się
oceń
0
0



Więcej na ten temat


Komentarze do wpisu

Skocz do dodawania komentarzy

Zapamiętaj Nick

Zapamiętaj Blog

Wstaw emotikona

Akceptuję regulamin i zobowiązuję się do przestrzegania jego postanowień.

sobota, 18 listopada 2017

Przepisy od A do Z

Dieta paleo

Dodatki

Kuchnia Tajska

Makaron

Małe co nieco

Ryba

Sałatki i surówki

Urlopowe

Zupy