Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 272 191 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Kalendarz

« listopad »
pn wt śr cz pt sb nd
  0102030405
06070809101112
13141516171819
20212223242526
27282930   

O moim bloogu

"Smaczne opowieści" to blog o codziennym gotowaniu - moim gotowaniu. Kuchnia to dla mnie miejsce wyjątkowe, uwielbiam eksperymenty kulinarne. Gotuje codziennie dla siebie i partnera, często potrawy...

więcej...

"Smaczne opowieści" to blog o codziennym gotowaniu - moim gotowaniu. Kuchnia to dla mnie miejsce wyjątkowe, uwielbiam eksperymenty kulinarne. Gotuje codziennie dla siebie i partnera, często potrawy szybkie i łatwe. Czasami jednak przychodzą takie chwile, że z prostych rzeczy wyczarowuje pyszne, wyjątkowe dania. Gdy mam wenę twórczą - wychodzą rzeczy najwspanialsze dla podniebienia. Gdy jestem w sklepie i kupuje produkty to już wyobrażam sobie co pysznego i wyjątkowego można z tego przygotować. _Gotowanie wychodzi mi super ;-) , jednak nad zdjęciami będę musiała trochę popracować, więc proszę o cierpliwość ;-)

schowaj...

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Statystyki

Odwiedziny: 514251

Lubię to

Więcej w serwisach WP

RTV-AGD

Pytamy.pl

<
Durszlak.pl

Kalafiorowa z karkówką polana sosem koperkowym

środa, 04 lipca 2012 10:36
Skocz do komentarzy

 

Składniki na 4 porcję:

1)      pół główki kalafiora

2)      po 1 strączku żółtej, czerwonej i zielonej papryki

3)      3 większe dymki

4)      6 pomidorków

5)      20 dag pieczonej karkówki z cienkich plasterkach

6)      1 łyżka posiekanego koperku

7)      3 łyżki oliwy

8)      2 łyżki octu winnego

9)      sól

10)  grubo mielony kolorowy pieprz

Sposób wykonania:

Kalafior podzielić na różyczki. Zalej posoloną wodą i ugotuj na półtwardo (około 12 minut).

W tym czasie dymki oczyść, opłucz, potnij na kawałki. Paprykę umyj, rozetnij wzdłuż, wymnij środki z pestkami, a strączki pokrój w cienkie paski. Pomidory opłucz, osusz, przetnij na połówki. Kalafior odcedź, osącz na sitku i odłóż do wystygnięcia.

Karkówkę usmaż na małej ilości tłuszczu, gdy będzie prawie gotowa dożyć cebulę oraz paprykę. Podsmaż chwilę aż cebula się zeszkli.

Sos do sałatki. Ocet utrzyj z odrobiną soli i pieprzu. Cienkim strumieniem dodaj oliwę, ubijając ją z octem na jednolity sos. Wymieszaj z posiekanym koperkiem.

W dużej salaterce wymieszaj przygotowane warzywa i mięso. Polej sosem i dobrze wymieszaj. Sałatkę podawaj z ciemnym pieczywem.

 

Smacznego

Podziel się
oceń
0
0



Więcej na ten temat


Komentarze do wpisu

Skocz do dodawania komentarzy

Zapamiętaj Nick

Zapamiętaj Blog

Wstaw emotikona

Akceptuję regulamin i zobowiązuję się do przestrzegania jego postanowień.

sobota, 18 listopada 2017

Przepisy od A do Z

Dieta paleo

Dodatki

Kuchnia Tajska

Makaron

Małe co nieco

Ryba

Sałatki i surówki

Urlopowe

Zupy