Bloog Wirtualna Polska
Są 1 272 143 bloogi | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Kalendarz

« listopad »
pn wt śr cz pt sb nd
  0102030405
06070809101112
13141516171819
20212223242526
27282930   

O moim bloogu

"Smaczne opowieści" to blog o codziennym gotowaniu - moim gotowaniu. Kuchnia to dla mnie miejsce wyjątkowe, uwielbiam eksperymenty kulinarne. Gotuje codziennie dla siebie i partnera, często potrawy...

więcej...

"Smaczne opowieści" to blog o codziennym gotowaniu - moim gotowaniu. Kuchnia to dla mnie miejsce wyjątkowe, uwielbiam eksperymenty kulinarne. Gotuje codziennie dla siebie i partnera, często potrawy szybkie i łatwe. Czasami jednak przychodzą takie chwile, że z prostych rzeczy wyczarowuje pyszne, wyjątkowe dania. Gdy mam wenę twórczą - wychodzą rzeczy najwspanialsze dla podniebienia. Gdy jestem w sklepie i kupuje produkty to już wyobrażam sobie co pysznego i wyjątkowego można z tego przygotować. _Gotowanie wychodzi mi super ;-) , jednak nad zdjęciami będę musiała trochę popracować, więc proszę o cierpliwość ;-)

schowaj...

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Statystyki

Odwiedziny: 514163

Lubię to

Więcej w serwisach WP

RTV-AGD

Pytamy.pl

<
Durszlak.pl

Bułeczki drożdżowe z cynamonem

poniedziałek, 25 czerwca 2012 21:54
Skocz do komentarzy

Prosty sposób na urozmaicenie ciasta drożdżowego – bułeczki drożdżowe z cynamonem znane też pod nazwą zawiaski czy norweskie bułeczki z cynamonem.

 

 

Składniki:

1)      ½ kg mąki pszennej

2)      1 szklanka mleka

3)      1 łyżka stopionej margaryny

4)      ½ kostki drożdży około 5 g

5)      1 szklanka cukru

6)      2 żółtka

7)      1 jajko

dodatkowo:

8)      masło lub margaryna

9)      brązowy cukier

10)  cynamon

11)  rodzynki

Sposób wykonania:

Jajka utrzeć z cukrem, dodać przesianą mąkę oraz wyrośnięte drożdże (trochę letniego mleka, łyżka cukru, drożdże, pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu), mleko. Wrobić ciasto na jednolitą masę. Podać chłodne stopione masło, ponownie wyrobić. Odstawić do wyrośnięcia – najlepiej w ciepłe miejsce.

Wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość około 1 cm, polać roztopionym zimnym masłem lub margaryną (jest to niekonieczne), posypać brązowym cukrem (nie za dużo), cienką warstwą cynamonu oraz wybraną ilością rodzynek.

Ciasto zwinąć w rulon (tak jak na roladę), następnie pokroić na około 4-5 cm kawałki. Każdy kawałek układać w blasze, jeden przy drugim.

Piec około 20-40 minut w temperaturze 150-180°C.

 

 

*Jeśli macie swój najlepszy przepis na ciasto drożdżowe spokojnie możecie go wykorzystać

Podziel się
oceń
0
0



Więcej na ten temat


Komentarze do wpisu

Skocz do dodawania komentarzy

Zapamiętaj Nick

Zapamiętaj Blog

Wstaw emotikona

Akceptuję regulamin i zobowiązuję się do przestrzegania jego postanowień.

sobota, 18 listopada 2017

Przepisy od A do Z

Dieta paleo

Dodatki

Kuchnia Tajska

Makaron

Małe co nieco

Ryba

Sałatki i surówki

Urlopowe

Zupy