Bloog Wirtualna Polska
Są 1 264 273 bloogi | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Kalendarz

« sierpień »
pn wt śr cz pt sb nd
 010203040506
07080910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   

O moim bloogu

"Smaczne opowieści" to blog o codziennym gotowaniu - moim gotowaniu. Kuchnia to dla mnie miejsce wyjątkowe, uwielbiam eksperymenty kulinarne. Gotuje codziennie dla siebie i partnera, często potrawy...

więcej...

"Smaczne opowieści" to blog o codziennym gotowaniu - moim gotowaniu. Kuchnia to dla mnie miejsce wyjątkowe, uwielbiam eksperymenty kulinarne. Gotuje codziennie dla siebie i partnera, często potrawy szybkie i łatwe. Czasami jednak przychodzą takie chwile, że z prostych rzeczy wyczarowuje pyszne, wyjątkowe dania. Gdy mam wenę twórczą - wychodzą rzeczy najwspanialsze dla podniebienia. Gdy jestem w sklepie i kupuje produkty to już wyobrażam sobie co pysznego i wyjątkowego można z tego przygotować. _Gotowanie wychodzi mi super ;-) , jednak nad zdjęciami będę musiała trochę popracować, więc proszę o cierpliwość ;-)

schowaj...

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Statystyki

Odwiedziny: 502872

Lubię to

Więcej w serwisach WP

Bloog.pl

Bloog.pl

<
Durszlak.pl

Ciasto drożdżowe z truskawkami

sobota, 10 marca 2012 16:42
Skocz do komentarzy

 

Jeśli posiadacie swój wypróbowany, sprawdzony i najlepszy przepis na ciasto drożdżowe spokojnie możecie go użyć.

 

Niżej przedstawiam Wam, mój sprawdzony przepis na ciasto drożdżowe. Ilość składników jest odpowiednia do przygotowania ciasta w blasze o wymiarach ok. 30x21, lub mniejszej jeśli zależy nam na wysokim cieście.

 

 

Składniki:

1)      ½ kg mąki pszennej

2)      1 szklanka mleka

3)      1 łyżka stopionej margaryny

4)      ½ kostki drożdży około 5 g

5)      1 szklanka cukru

6)      2 żółtka

7)      1 jajko

dodatkowo:

8)      masło lub margaryna

9)      tarta bułka

10)  truskawki

11)  cukier

12)  margaryna

13)  żółtko

14)  mąka

Sposób wykonania:

Jajka utrzeć z cukrem, dodać przesianą mąkę oraz wyrośnięte drożdże (trochę letniego mleka, łyżka cukru, drożdże, pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu), mleko. Wrobić ciasto na jednolitą masę. Podać chłodne stopione masło, ponownie wyrobić. Odstawić do wyrośnięcia – najlepiej w ciepłe miejsce.

Blachę do pieczenia wyłożyć folią do pieczenia, posmarować masłem – można oprószyć tartą  bułką, wyłożyć ciasto na blachę. Truskawki opłukać, usunąć „zielone” listki ;-), większe truskawki można przedzielić na pół, ułożyć jedna przy drugiej,  posypać cukrem – nie koniecznie, na sam koniec wyłożyć kruszonkę*.

 Piec około 20-40 minut w temperaturze 150-180°C.

 

 

*Kruszonka.

Kruszonkę zawszę robię na oko, dlatego nie jestem w stanie podać dokładną ilość poszczególnych składników, może dlatego też nie zawsze wychodzi mi idealna.

Do miski wsypujemy trochę mąki, cukru, dodajemy miękką margarynę oraz żółtko. Wyrabiamy z tego masę, nie jednolitą, tak aby łatwo się kruszyła ale aby wszystkie składniki były ze sobą dobrze wymieszane. Powinna być słodka i nie za tłusta.

Podziel się
oceń
0
0



Więcej na ten temat


Komentarze do wpisu

Skocz do dodawania komentarzy

Zapamiętaj Nick

Zapamiętaj Blog

Wstaw emotikona

Akceptuję regulamin i zobowiązuję się do przestrzegania jego postanowień.

środa, 23 sierpnia 2017

Przepisy od A do Z

Dieta paleo

Dodatki

Kuchnia Tajska

Makaron

Małe co nieco

Ryba

Sałatki i surówki

Urlopowe

Zupy