Bloog Wirtualna Polska
Są 1 264 273 bloogi | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Kalendarz

« sierpień »
pn wt śr cz pt sb nd
 010203040506
07080910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   

O moim bloogu

"Smaczne opowieści" to blog o codziennym gotowaniu - moim gotowaniu. Kuchnia to dla mnie miejsce wyjątkowe, uwielbiam eksperymenty kulinarne. Gotuje codziennie dla siebie i partnera, często potrawy...

więcej...

"Smaczne opowieści" to blog o codziennym gotowaniu - moim gotowaniu. Kuchnia to dla mnie miejsce wyjątkowe, uwielbiam eksperymenty kulinarne. Gotuje codziennie dla siebie i partnera, często potrawy szybkie i łatwe. Czasami jednak przychodzą takie chwile, że z prostych rzeczy wyczarowuje pyszne, wyjątkowe dania. Gdy mam wenę twórczą - wychodzą rzeczy najwspanialsze dla podniebienia. Gdy jestem w sklepie i kupuje produkty to już wyobrażam sobie co pysznego i wyjątkowego można z tego przygotować. _Gotowanie wychodzi mi super ;-) , jednak nad zdjęciami będę musiała trochę popracować, więc proszę o cierpliwość ;-)

schowaj...

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Statystyki

Odwiedziny: 502894

Lubię to

Więcej w serwisach WP

Bloog.pl

Bloog.pl

<
Durszlak.pl

Ciecięrzyca z kabaczkiem

czwartek, 23 lutego 2012 16:06
Skocz do komentarzy

 

Przepis pochodzi z książki „Fra boller til burritos”. Jest to książka kucharska dla uczniów szkoły średniej, którą wszyscy dostają w ramach zajęć z gotowania.

Super pomysł, zwłaszcza, że zawiera naprawdę wiele fajnych a przede wszystkim prostych przepisów.


 

Składniki dla 2 osób:

1)      1 ½ (125g) ciecierzycy

2)      1 łyżka stołowa oleju

3)      1 mała cebula pokrojona w piórka

4)      1 ząbek czosnku przeciśnięty przez prasę

5)      ½ puszki (200 g) pomidorów z puszki

6)      1 ½ dl soku pomidorowego lub warzywnego

7)      1 mały kabaczek pokrojony w dużą kostkę

8)      2 małe łyżeczki świeżego oregano

9)       trochę pieprzu i soli

Sposób wykonania:

Ciecierzyce namoczyć na noc w wodzie lub gotować na małym ogniu 4 godziny przed rozpoczęciem przygotowania dania.

Podgrzej olej w garnku, dołóż  cebulę i czosnek, chwilę przyrumień a następnie dodaj pomidory, sok i ciecierzyce. Gotować 40 minut. Po tym czasie dodać kabaczek i przyprawy, gotować jeszcze razem około 10 minut. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.

 

Podawać z ryżem albo kuskusem.

 

(dla mnie osobiście jest to tak sycące danie, że można podawać je samodzielnie)

 

*zamiast ciecierzycy można użyć grochu lub fasoli

Podziel się
oceń
0
0



Więcej na ten temat


Komentarze do wpisu

Skocz do dodawania komentarzy

Zapamiętaj Nick

Zapamiętaj Blog

Wstaw emotikona

Akceptuję regulamin i zobowiązuję się do przestrzegania jego postanowień.

środa, 23 sierpnia 2017

Przepisy od A do Z

Dieta paleo

Dodatki

Kuchnia Tajska

Makaron

Małe co nieco

Ryba

Sałatki i surówki

Urlopowe

Zupy