Bloog Wirtualna Polska
Są 1 132 774 bloogi | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Kalendarz

« grudzień »
pn wt śr cz pt sb nd
01020304050607
08091011121314
15161718192021
22232425262728
293031    

O moim bloogu

"Smaczne opowieści" to blog o codziennym gotowaniu - moim gotowaniu. Kuchnia to dla mnie miejsce wyjątkowe, uwielbiam eksperymenty kulinarne. Gotuje codziennie dla siebie i partnera, często potrawy...

więcej...

"Smaczne opowieści" to blog o codziennym gotowaniu - moim gotowaniu. Kuchnia to dla mnie miejsce wyjątkowe, uwielbiam eksperymenty kulinarne. Gotuje codziennie dla siebie i partnera, często potrawy szybkie i łatwe. Czasami jednak przychodzą takie chwile, że z prostych rzeczy wyczarowuje pyszne, wyjątkowe dania. Gdy mam wenę twórczą - wychodzą rzeczy najwspanialsze dla podniebienia. Gdy jestem w sklepie i kupuje produkty to już wyobrażam sobie co pysznego i wyjątkowego można z tego przygotować. _Gotowanie wychodzi mi super ;-) , jednak nad zdjęciami będę musiała trochę popracować, więc proszę o cierpliwość ;-)

schowaj...

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Statystyki

Odwiedziny: 374667

Lubię to

Więcej w serwisach WP

Bloog.pl

Bloog.pl

<
Durszlak.pl

Kasza staropolska

wtorek, 17 stycznia 2012 14:35
Skocz do komentarzy

Danie to jako pierwszy przygotował mój brat. Przywiózł przepis z jednego z zjazdów rycerstwa. Kasza podbiła nasze serca, gdyż jest to danie bardzo sycące, jak i dość szybkie do przygotowanie i najważniejsze – wykonywane w jednym garnku.

 

 

Składniki:
1)    kapusta biała o. ½ główki
2)    kasza jęczmienna
3)    różnego gatunku kiełbasa – podsmażonej na smalcu
4)    ja użyłam jeszcze garści suszonych grzybów – namoczonych wcześniej w zimnej wodzie, wody nie wylewać
5)    sól i pieprz do smaku
Sposób wykonania:
Kapustę poszatkować, włożyć do dużego garnka. Zalać wrzątkiem, sparzyć.  Kapustę odcedzić, zalać ponownie gorącą wodą. Do kapusty dodać kaszę oraz grzyby. Gotować razem, często mieszając pilnując aby kasza się nie przypaliła, gdyż wodę należy odparować. Gdyby kasza nie była gotowa a brakowało wody, można użyć tą z zamaczania suszonych grzybów – kasza uzyska ładniejszy kolor i smak. Do kaszy dodajemy kiełbasę, razem z tłuszczem. Wszystko razem gotujemy, aż kasza i kapusta będzie gotowa. Jeśli jeden składnik jest bardziej „rozgotowany” nic nie szkodzi.

Podawać gorące, jako samodzielne danie.

Smacznego.

Podziel się
oceń
0
0



Więcej na ten temat


Komentarze do wpisu

Skocz do dodawania komentarzy

Zapamiętaj Nick

Zapamiętaj Blog

Wstaw emotikona

Akceptuję regulamin i zobowiązuję się do przestrzegania jego postanowień.

poniedziałek, 22 grudnia 2014

Przepisy od A do Z

Dieta paleo

Dodatki

Kuchnia Tajska

Makaron

Małe co nieco

Ryba

Sałatki i surówki

Urlopowe

Zupy