Bloog Wirtualna Polska
Są 1 272 143 bloogi | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Kalendarz

« listopad »
pn wt śr cz pt sb nd
  0102030405
06070809101112
13141516171819
20212223242526
27282930   

O moim bloogu

"Smaczne opowieści" to blog o codziennym gotowaniu - moim gotowaniu. Kuchnia to dla mnie miejsce wyjątkowe, uwielbiam eksperymenty kulinarne. Gotuje codziennie dla siebie i partnera, często potrawy...

więcej...

"Smaczne opowieści" to blog o codziennym gotowaniu - moim gotowaniu. Kuchnia to dla mnie miejsce wyjątkowe, uwielbiam eksperymenty kulinarne. Gotuje codziennie dla siebie i partnera, często potrawy szybkie i łatwe. Czasami jednak przychodzą takie chwile, że z prostych rzeczy wyczarowuje pyszne, wyjątkowe dania. Gdy mam wenę twórczą - wychodzą rzeczy najwspanialsze dla podniebienia. Gdy jestem w sklepie i kupuje produkty to już wyobrażam sobie co pysznego i wyjątkowego można z tego przygotować. _Gotowanie wychodzi mi super ;-) , jednak nad zdjęciami będę musiała trochę popracować, więc proszę o cierpliwość ;-)

schowaj...

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Statystyki

Odwiedziny: 514188

Lubię to

Więcej w serwisach WP

RTV-AGD

Pytamy.pl

<
Durszlak.pl

"Jaś" w pomidorach

czwartek, 10 lutego 2011 13:35
Skocz do komentarzy

Ot cała ja. Zabrałam się za przygotowanie potrawy bez wcześniejszego upewnienia się, jakie składniki są mi potrzebne oraz ile, dokładnie potrzebuje każdego. Niewiele myśląc zalałam wodą fasolę „Jaś” z pomysłem ugotowania barszcz ukraińskiego. Fasola moczyła się całą noc, a ja następnego dnia postanowiłam zmienić zdanie, ot tak -  znalazłam informację, że w oryginalnym barszczu ukraińskim nie ma wcale fasoli – hmmm, w książce kucharskiej, którą posiadam, fasola jest uwzględniona w składzie. Drugim problemem okazał się brak kapusty.

Na dodatek tej fasoli wyszła taka ilość, że chyba będziemy jedli ją przez tydzień.

Pierwszy pomysł – fasolka po bretońsku, podwinęłam rękawy i do działa. Jednak już w trakcie przygotowań okazało się, że to co robię będzie miało niewiele wspólnego z fasolką po bretońsku. Dlatego prezentuje wam „Jasia” w sosie pomidorowym – potrawa dla leniwych.

 

 

Składniki:

1)      trochę surowego mięsa

2)      szklanka namoczonego i ugotowanego „Jasia”

3)      puszka pomidorów

4)      łyżka oleju

5)      pieprz, sól, czerwona suszona papryka, majeranek

Sposób wykonania:

Mięso pokroić na dużą kostkę. Wlać olej na patelnię, mięso wrzucić na rozgrzany olej, chwilę podsmażyć. W trakcie smażenia mięso posolić. Dodać pomidory, dusić razem z mięsem, w celu odparowania wody. Gdy sos trochę się zagęści, dodać ugotowaną fasolę, przyprawić do smaku pieprzem, papryką i majerankiem.

 

Smacznego.

Podziel się
oceń
0
0



Więcej na ten temat


Komentarze do wpisu

Skocz do dodawania komentarzy

Zapamiętaj Nick

Zapamiętaj Blog

Wstaw emotikona

Akceptuję regulamin i zobowiązuję się do przestrzegania jego postanowień.

sobota, 18 listopada 2017

Przepisy od A do Z

Dieta paleo

Dodatki

Kuchnia Tajska

Makaron

Małe co nieco

Ryba

Sałatki i surówki

Urlopowe

Zupy